Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


4 Jaar geleden ben ik gescheiden en elders gaan wonen. We waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Bij de scheiding is ons spaargeld verdeeld. Afgesproken is dat ik de overwaarde van ons huis 8 jaar later krijg, als de kinderen klaar zijn met studeren. Dit alles staat beschreven. So far so good.
Recent realiseerde ik mij dat wij destijds een spaar hypotheek hadden.
Mijn vraag is: Heb ik recht op de helft van het geld in de hypotheek dat gespaard is tot aan peildatum scheiding? En kan ik 4 jaar na dato daar aanspraak op maken ondanks dat er niets over is beschreven?

Het in deze hypotheekvorm opgebouwde kapitaal is indertijd vermoedelijk verrekend in de berekening van de overwaarde van uw woning. De hypotheekverstrekker heeft het recht van borg, het bedrag is daarom niet vrij op te nemen.

Een vordering voor de betaling van een geldschuld verjaart na 5 jaar. Uw ex-partner kan en zal zich wel kunnen beroepen op rechtsverwerking. Hij mocht aannemen dat na de boedelscheiding alles verrekend was.

Beoordeel dit antwoord:

Als er bij de boedelscheiding geen afspraken zijn gemaakt over de in de polis opgebouwde waarde (deze dus niet is meegenomen bij de berekening van de totale overbedelingssom), dan kunt u daarvan nu nog verrekening vragen. Het betreft dan nl. een zogeheten overgeslagen bestanddeel. De vordering tot verdeling verjaart in dat geval niet!

Mocht u ten tijde van de scheiding de afspraken hebben vastgelegd in een overeenkomst/convenant, dan kunt u die er ook nog eens bij pakken om te zien of deze hierover iets bepaalt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag