Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Zwarte schutting voor 'raam'

Ik heb bewust raam tussen aanhalingstekens geschreven omdat het niet een echt raam is. Wij wonen in een vrijstaand huis waarvan er meerdere naast elkaar gebouwd zijn. Wij hebben voor..links van onze woning en achter tuin liggen. Rechts begint de tuin gelijk van de buurman die een zelfde huis heeft. In de rechter muur zitten helemaal geen ramen omdat je daarmee in de tuin van de buren zou kijken. Wel is er met de bouw een ongeveer 70 cm breed en 5 meter hoog (loopt boven door in de badkamer een ) 'raam' gebouwd van glazen blokken. Hier kijk je pertinent niet doorheen. 20 jaar wonen wij nu hier maar sinds kort nieuwe buren en die hebben voor het 'raam' een zwarte schutting op ong. 40/50 cm geplaatst waardoor de lichtinval nu een stuk somberder is. Kan iemand ook al is het op zijn eigen grond zomaar een schutting plaatsen voor een bestaand raam?

Niet na 20 jaren indien er een onrechtmatige situatie was . De vraag is of u onredelijk wordt gehinderd door deze zwarte opstelling. ( artikel 50 lid 4 BW) Maar u stelt dat er geen doorkijk was op het andere erf? In dat geval zal u moeten terugvallen op een beroep op onrechtmatige burenhinder( artikel 37) . Ik denk niet dat u dat zal redden, maar het moet verder onderzocht worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord. Ik ga mijn vraag een beetje aanpassen. Het is namelijk zo dat het geen zwarte schutting is maar een bouwwerk (als ik het zo kan omschrijven) Het is een tuinhuis met daaraan vast een overkapping. met dus dicht dak. Het bouwwerk staan met het tuinhuis gedeelte in de voortuin en met de overkapping naast ons huis op een afstand van zo'n 50 cm (schat ik in) Ik zal een link toevoegen met een foto van de hoe het raam met licht inval er uit ziet. De eerste foto is het raam van onze buren aan de andere kant. (nr 18...dit is dus onze eigen tuin. ) wij wonen op nr 16..en nummer 14 heeft dus dat bouwwerk geplaatst vlak naast onze gevel zodat wij beperkt licht inval nog hebben. Het si onze woonkamer en mijn werk plek. Wat ongetwijfeld voor de regels niets uit zal maken. Maar ik vind het verschrikkelijk om nu in een donkere hoek te zitten.

foto situatie : https://prnt.sc/13pwqnm


Ja dat maakt wel voor de regels uit! Met name de vraag of er sprake is van onrechtmatige zon en daglichtontneming is van belang de factor waar dat ervaren worden en/of dat duurzaam is. Een bijkeuken of duurzame schaduwplek is minder van belang dan een zonneterras of huiskamer.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag