Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Zwangerschapsverlof en tijdelijk contract?

In juli 2023 ben ik in dienst gekomen bij mijn werkgever, ik werk nu 40 uur. Per halverwege januari 2024 ga ik met zwangerschapsverlof. Ik heb een tijdelijk contract tot 30 juni 2024. Mijn werkgever wil mijn contract niet verlengen omdat ik minder wil gaan werken. Ik wil 20/24 uur gaan werken, en dat is binnen deze organisatie toegestaan. Alleen mijn werkgever geeft aan dat het niet mogelijk is om zoveel uur te gaan werken in mijn huidige functie. Daarom heb ik twee keuzes. Of ik ga iets anders doen binnen het bedrijf, dit is totaal niet passend bij mijn wensen en dit heb ik al eerder aangegeven of ik verlaat de organisatie. Aangezien ik dit geen passende oplossingen vind heb ik geen andere keus dan een andere baan te zoeken. Nu wil mijn werkgever mijn laatste werkdag in laten gaan als ik met zwangerschapsverlof ga en vanaf het aflopen van het bevallingsverlof tot 30 juni 2024 moet ik vrij opnemen met mijn vakantiedagen die ik tussendoor heb opgebouwd. Dit betekent dus ook dat ik mijn auto moet inleveren in januari, terwijl er in mijn autoreglement staat dat een werknemer zijn auto niet hoeft in te leveren als zij met zwangerschapsverlof gaat. Ik heb het idee dat ze zo min mogelijk geld kwijt willen zijn aan mij. Mag dit wat ik nu vertel? Wat zijn mijn rechten? En wat zou je adviseren over mijn laatste dag uitdienst en de auto et cetera?

Het is jammer om te horen over je situatie. Het is belangrijk om te weten dat je wettelijk bescherming geniet tijdens je zwangerschap en je zwangerschapsverlof. Meer specifiek:

1. Verlof en contractverlenging: of je contract wordt verlengd of niet, is in principe een discretionaire beslissing van je werkgever. Echter, het Nederlandse recht verbiedt discriminatie op grond van geslacht en zwangerschap. Dus als je werkgever alleen weigert je contract te verlengen vanwege je zwangerschap, of vanwege je wens om minder te werken na de bevalling, kan dat worden beschouwd als discriminatie.

2. Laatste werkdag en auto: Over het algemeen mag je werkgever je niet dwingen je vakantiedagen te gebruiken om verlof op te nemen na je zwangerschapsverlof. Bovendien, als het in je autoreglement staat dat je je auto niet hoeft in te leveren tijdens je zwangerschapsverlof, zou je werkgever in principe die regel moeten respecteren.

Ik raad je aan om deze kwesties te bespreken met een juridisch adviseur of een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Zij kunnen je meer specifiek en diepgaand advies geven over je rechten in deze situatie en mogelijke stappen die je kunt nemen.

Voor nu, documenteer al je communicatie met je werkgever over dit onderwerp zorgvuldig. Het kan essentieel bewijsmateriaal zijn als je een geschil met hem krijgt.

Hoewel deze informatie op algemene inzichten en ervaringen met betrekking tot het Nederlandse recht is gebaseerd, is het geen vervanging voor juridisch advies. Raadpleeg voorafgaand aan het nemen van juridische stappen altijd een gespecialiseerde juridische professional."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag