Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Zwangerschapsverlof en leaseauto inleveren

Momenteel geniet ik sinds 13-12-2023 tot 25-12-2023 van mijn vakantie. Per 25-12-2023 start mijn zwangerschapsverlof.
Ik heb zojuist een mail ontvangen op mijn zakelijk e-mail met het verzoek om mijn leaseauto zo snel mogelijk in te leveren anders draai ik op voor de kosten.
Ik vraag mij echter af of dit mag: 3 werkdagen voor mijn verlof de auto innemen (en tijdens mijn vakantie).
Ik betaal overigens bijtelling en eigen bijdragen voor het privé rijden. En uiteraard heb ik gerekend op de auto voor tijdens en na mijn zwangerschap (fysieke klachten etc.)

In de voorwaarde staat dat de auto ingeleverd moet worden bij het niet uitoefenen van de functie om welke reden dan ook, andere dan vakantie of snipperdagen. Of andere gewichtige dan wel dringende redenen naar het oordeel van de werkgever.

Is dit wel eerlijk is ten opzichte van mijn zwangerschap?

Wat betreft het inleveren van jouw leaseauto tijdens je zwangerschapsverlof, er zijn meerdere aspecten om in ogenschouw te nemen. Volgens de regels en voorschriften van het Nederlands recht, hoeft zwangerschapsverlof niet gelijkgesteld te worden aan \"niet uitoefenen van de functie\". Zwangerschapsverlof is een wettelijk recht waarbij de werkzaamheden tijdelijk worden opgeschort, maar de arbeidsovereenkomst blijft bestaan.

Wat betreft de inhouding van de leaseauto, hangt dit grotendeels af van wat is afgesproken in de leaseovereenkomst of de arbeidsovereenkomst. Als in de overeenkomst staat dat de auto moet worden ingeleverd in geval van verlof langer dan vakantie of snipperdagen, dan zou dat kunnen betekenen dat de werkgever inderdaad de auto kan terugvragen. Dit kunt u nagaan in uw leaseregeling of arbeidsovereenkomst.

Echter, de manier waarop dit wordt geïnterpreteerd kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de specifieke voorwaarden in jouw overeenkomst en de toepasselijke jurisprudentie over dit onderwerp.

Ik raad je aan om je situatie te bespreken met een jurist of advocaat om een goed begrip te krijgen van jouw rechten en de mogelijke opties in deze situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag