Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Zorgverzekeraar verhaalt kosten?

Hierbij een vraag. Mijn vriend is veroordeeld voor een poging tot doodslag. Bij de inhoudelijke rechtszaak is daar ook een schadevergoeding uit voort gekomen waarbij eigen risico enz enz al is ingediend. Schadevergoeding van 12000 euro. Die is netjes gelijk betaald. Meneer zit nu in detentie voor dit voorval. Nu ligt er weer een brief van de zorgverzekeraar van 10000 euro. Of dat binnen 2 weken betaald kan worden. Is dit mogelijk? Mogen ze dit op deze manier zo terug vragen? Het is een brief met een paar zinnen en het bedrag. Ik heb gevraagd of ze mij inhoudelijk kunnen aangeven waarvoor er betaald moet worden. Dit omdat de tegenpartij alles er aan zal doen zodat hij zal moeten betalen en ik wel wil weten waar er dan precies betaald voor moet worden. Dit is niet mogelijk in verband met de privacywet. Ik zou het anders liever voor de rechter willen laten komen. Is dit mogelijk? Ik ga niet zomaar betalen als ik niet weet waarvoor. Wij dachten dat het met de 12000 euro wel afgesloten was maar dat viel dus tegen. Wat kan ik doen?

Goedenavond,

In principe kan een slachtoffer in een strafzaak een schadevergoeding eisen. Denk aan materiƫle schade (waaronder medische kosten, beschadigde eigendommen, etc), maar ook smartengeld. Medische zorg voor het slachtoffer bestaat uit meer dan het eigen risico. De kosten die vergoed worden vanuit de basisverzekering (en eventueel aanvullende zorgverzekering) van het slachtoffer kunnen door de verzekeraar op uw vriend worden verhaald (het zogenaamde regresrecht). Dit zijn dus de resterende medische kosten die niet aan bod zijn gekomen in het strafproces.

Indien uw vriend het niet eens is met het bedrag, is het raadzaam alle informatie op te vragen bij de verzekeraar omtrent deze vordering. Als eisende partij heeft de verzekeraar civielrechtelijk de plicht om de vordering goed te onderbouwen.

De handeling door uw vriend is onrechtmatig geweest, waardoor de verzekeraar de mogelijkheid van regres heeft. In sommige gevallen is het ook mogelijk dat uw vriend niet aansprakelijk is voor het volledige bedrag. Dit hangt o.a. af van wat in het (strafrechtelijke) vonnis is opgenomen. Indien u het niet eens bent met de vordering op uw vriend, kunt u (met toestemming/machtiging) van uw vriend hier tegenin gaan, eventueel voor de rechter. Neem gerust vrijblijvend contact op om de zaak nader door te nemen.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag