Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Zorgplicht voor een oude beuk

In mijn voortuin, die eigendom is van een naburig landgoed, staat een oude beuk.
Mijn huis staat op grond dat mijn eigendom is en ik gebruik het stukje voortuin om toegang te hebben tot de provinciale weg.
De rentmeester van het landgoed stelt dat ik de lusten en dus ook de lasten draag voor het onderhoud van de beuk.
Hij dreigt met het weghalen van mijn laurierhaag die de voortuin scheidt van de openbare weg en al 26 jaar staat grond die eigendom is van het van het landgoed.
Ik heb tweemaal, met goedkeuring van de rentmeester de beuk laten snoeien omdat de overhangende takken bij fietspad en provinciale weg gevaarlijk konden zijn voor de verkeersveiligheid.
Momenteel is de boom weer toe aan een snoeibeurt wat belangrijk is voor de gezondheid van de boom.
Mijn vraag: bij wie ligt de zorgplicht voor de beuk?

Ik ga ervan uit dat er een gebruiksovereenkomst om niet, is of bestaat er een akte van erfdienstbaarheid ? In het eerste geval is het zo dat de inhoud voor zover deze niet is bepaald schriftelijk, van een gebruiksovereenkomst, volgt de regels en plichten van vergelijkbare overeenkomst van huur. In bruikleen zijn de buitengewoon bijzondere kosten van onderhoud of herstel voor de uitlener, in het huurrecht
is groot onderhoud ook voor verhuurder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie mbt de zorgplicht voor de beuk.

Ter informatie:
Het kadaster geeft aan dat de voortuin staat geregistreed als zijnde het eigendom van het landgoed
In de koopakte (dd 1994) staat "dat bij de verkoper niets bekend is over erfdienstbaarheid/kwalitatieve en/of bijzondere verplichtingen"
Ik trek daaruit de conclusie dat hier sprake is van recht van overpad. Is dat juist?
Zo ja, kan er dan vanuit een ander juridisch perspectief naar deze zaak gekeken worden?

Toelichting:
Tot nu toe heeft de rentmeester mij geen juridische argumenten gegeven om zijn stelling te onderstrepen dat ik de lasten van de beuk moet dragen.
In Leersum, mijn woonplaats, heeft de valwind ernstige schade aangericht aan bomen. De beuk staat overeind maar er zijn wel forse takken afgebroken. Er hangen ook nog takken in de kruin die nu bruin kleuren. De boom staat dicht aan de weg en ongeveer 5 meter van mijn huis. Voor mij is het erg belangrijk te weten of ik de rentmeester hierover kan aanspreken


Duidelijk is dat er geen beperkt recht is gevestigd maar deze kan ook ontstaan door verjaring van de rechtsvordering van de eigenaar tot opeising van het volle recht op de grond. De wet verbindt namelijk de teloorgang van dit recht aan de verkrijging van de eigendom aan de bezitter die gedurende 20 jaar het bezit had zoals uit de feiten blijkt, daarbij kan worden opgeteld de jaren van rechtsvoorgangers.
Zo kan dus ook een zakelijk recht bestaan. De inhoud regelt de wet weer, dus wat betreft onderhoud geldt dat het heersend erf (U) dan verplicht is het recht van overpad bij te houden. Hoe groot onderhoud vroeger was geregeld is ook van toepassing. Als de eigenaar eerder wel de boom aan groot onderhoud onderwierp kunt u stellen dat dat nu ook zo moet zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag