Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Zomaar gezamenlijke rioolaansluiting afsluiten?

Wij wonen in het huis van mijn opa die lang geleden (minstens 30 jaar) een rioolaansluiting heeft gekregen samen met zijn zoon. De zoon woonde in de boerderij en opa woonde in een nieuwe woning ernaast. De gemeente aansluiting liep naar de boerderij en opa zijn aansluiting kwam er halverwege bij in. Ik geloof niet dat er een erfdienstbaarheid is gevestigd toen.
Nu wil de eigenaar van de boerderij de riool buis afkoppelen op zijn grond. Mag hij dat doen? Hij eist dat we een eigen gemeente aansluiting moeten nemen.

Het is waarschijnlijk het beste om een juridisch adviseur of advocaat te raadplegen om uw specifieke situatie te bekijken, maar ik kan u wel wat algemene informatie geven.

Rioolafsluitingen en de rechten en verantwoordelijkheden van aangrenzende huiseigenaren kunnen complex zijn en vallen doorgaans onder het betreffende eigendomsrecht en de plaatselijke voorschriften. Of de eigenaar van de boerderij de rioolaansluiting zomaar kan afsluiten hangt af van de specifieke omstandigheden en details van de oorspronkelijke regeling.

Over het algemeen is het zo, dat als er geen vastgelegde erfdienstbaarheid of andere juridische overeenkomst is, de eigenaar van de boerderij mogelijk het recht heeft om veranderingen aan te brengen aan zijn eigendom, waaronder mogelijkerwijs ook het afkoppelen van de rioolaansluiting. Maar dit is een erg complex vraagstuk en zeker is het niet.

Echter, als er een mondelinge overeenkomst was tussen uw opa en zijn zoon, dan kan dit ook juridisch relevant zijn. In dat geval kan het zijn dat u recht heeft op een 'gewekte verwachting'. Het is echter lastig te bewijzen dat zoiets mondelings is afgesproken.

Daarbij kan het ook nog zo zijn dat er een soort erfdienstbaarheid is ontstaan doordat de situatie zo lang heeft bestaan, dit wordt ook wel een 'verkregen recht' genoemd.

Het kan in uw belang zijn om een juridisch adviseur of advocaat te raadplegen om na te gaan wat de beste volgende stappen zijn, aangezien dit soort zaken vaak specifieke en gedetailleerde juridische kennis vereisen.
----------------
Let op! Dit oriƫnterende advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag