Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
........ geeft aan dat er strikt genomen een ontslagverbod geldt bij ziekte. Echter dit betekent dat het er per situatie wel mogelijk is om naar een maatwerk oplossing te kijken. Wanneer x en .... hierover afspraken maken in een vaststellingsovereenkomst dan zijn er hierbij twee belangrijke voorwaarden:
1. Er mag geen sprake zijn van arbeidsongeschiktheid
2. Er mag geen sprake zijn van verwijtbaarheid van de werknemer
Wanneer aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan bestaat er voor .... een mogelijkheid om een WW- uitkering aan te vragen bij het UWV.
Optie 1. Beëindiging via vaststellingsovereenkomst
Afspraken:
- Geen sprake van arbeidsongeschiktheid (toetsing door bedrijfsarts)
- Geen verwijtbaarheid bij medewerker.
- Opzegtermijn van 3 maanden i.v.m. lengte van het dienstverband.
- Vrijstelling van werkzaamheden: richten op EVC-traject en solliciteren.
- Kosten EVC traject zijn voor rekening van Cello.
- Er is sprake van beëindiging middels wederzijds goedvinden.
Optie 2: Re-integratie doorlopen conform Wet Verbetering Poortwachter
Afspraken:
- Re-integratie traject: werkgever en werknemer zijn beide verantwoordelijk voor de re-integratie inspanningen.
- Duur re-integratie traject: maximaal 2 jaar vanaf de eerste ziektedag. Werkgever heeft een loondoorbetalingsverplichting bij ziekte voor de duur van 2 jaar. Daarna volgt de WIA ( Wet inkomen naar Arbeidsvermogen) aanvraag bij het UWV. Vervolgens kan Cello ontslag aanvragen vanwege arbeidsongeschiktheid voor de duur van 2 jaar.
- Loondoorbetaling 1e ziektejaar: 100% conform CAO Gehandicaptenzorg
Loondoorbetaling 2e ziektejaar: 70% conform CAO gehandicaptenzorg
- Opstellen functionele mogelijkheden lijst ( FML) door bedrijfsarts
- Uitvoeren arbeidsdeskundig onderzoek door arbeidsdeskundige
- Op basis van bovenstaande wordt doelstelling van het re-integratie traject vastgesteld.
- Indien medewerker na 2 jaar niet is herplaatst volgt de WIA bij het UWV. Dit bestaat uit een afspraak met de verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige.
Voor het volledige overzicht van de rechten en plichten bij verzuim verwijs ik je naar de folder ‘gedragsregels bij verzuim’ die iedere medewerker van Cello in februari 2012 heeft ontvangen, samen met het verzuimkaartje waarin het verzuimprotocol beschreven is.
Uw vraag vereist maatwerk en kan naar mijn mening niet worden afdoende worden beantwoord op deze website. Wel kan ik u nog een tips meegeven.
Bij ziekte moet u niet instemmen met een beëindiging door middel van een vaststellingsovereenkomst omdat u hiermee voor de ziektewet een benadelingshandeling verricht met als gevolg dat het UWV geen ziektewetuitkering aan u zal toekennen.
In aanvulling op wat de heer Franssen aangeeft wil ik u meegeven dat een overeenkomst wel mogelijk is, maar dan bij voorkeur ondersteund door een pro forma procedure bij de kantonrechter. En u mag niet ontslagen worden omdat u arbeidsongeschikt bent, maar wel tijdens uw arbeidsongeschiktheid. er komt nogal wat bij kijken om uw diverse rechten veilig te stellen. U kunt dus inderdaad het beste deskundige juridische hulp inschakelen.