Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ziektewet uren tijdens re-integratie inhalen?

Ik ben door een aantal zaken een tijdje de ziektewet ingegaan. Nu ben ik bezig met een re-integratie en heb ik vorige week m’n enkel gekneusd. Echt goed want ik kon de trap niet opkomen voor 5 dagen. Nu eist mijn werk dat ik die dag die ik niet heb kunnen werken inhaal in die week. Volgens mij mogen ze dit niet eisen.

Het is inderdaad niet zo eenvoudig voor je werkgever om te eisen dat je uren die je hebt gemist vanwege een lichamelijke beperking, zoals een gekneusde enkel, moet inhalen. In het kader van re-integratie is het over het algemeen de bedoeling dat je herstelt en geleidelijk weer aan het werk gaat op een manier die past bij je huidige gezondheidssituatie.

De wet bepaalt dat een werkgever een werknemer die arbeidsongeschikt is door ziekte, de eerste twee jaar slechts beperkte arbeidstaken mag opleggen. In dit proces, ook wel re-integratie genoemd, moeten zowel de werkgever als de werknemer redelijke inspanningen leveren om de terugkeer naar het werk te vergemakkelijken. Niettemin, mag men je niet dwingen om meer te werken dan je op dat moment kunt, een situatie zoals je had toen je je enkel kneusde.

Je hebt gelijk om terughoudend te zijn als het gaat om extra uren werken in deze situatie. Een goed idee kan zijn om te overleggen met je bedrijfsarts over je huidige situatie. Vermeld hierbij dat je werkgever wil dat je extra uren maakt.

Ten slotte, als je van mening bent dat je niet correct wordt behandeld tijdens je re-integratie, kun je overwegen om het probleem te melden bij de Inspectie SZW of juridisch advies te zoeken bij een arbeidsrechtadvocaat. Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen in dergelijke situaties.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag