Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Zelf ontslag nemen of ontslagen worden?

Ik woon momenteel in Duistland als grensarbeider en ben werkzaam als ambtenaar in NL. Nu moet ik voor de nieuwe baan van mijn man verhuizen naar een stad in Duitsland wat veel verder van de grens ligt, waardoor ik niet meer als grensarbeider wordt gezien en de vraag is of en zo ja wat voor gevolgen dit zou hebben voor mijn werkzaamheden. Ik heb deze vraag met voorstel tijdig ingediend bij mijn manager waarbij ik heb aangegeven nog steeds te willen blijven werken en dat ik alsnog 1x in de maand op kantoor kan komen et cetera. Dit hebben ze neergelegd bij een HR adviseur die een negatief advies heeft uitgebracht. Zij hebben mij aangegeven dat ik naar aanleiding hiervan moet kiezen tussen 2 'opties': of het aanbod om nog 6 maanden door te werken en daarna ZELF ontslag nemen. Of niks doen maar dan zouden zij mij een afwijzingsbrief sturen wat impliceert dat ik word ontslagen. De manager kon mij niet precies zeggen op welke grond of wat dat zou betekenen, dus heb ik dit nog nagevraagd bij de hogere manager en jurist. Ik heb nog geen antwoord gehad. Ze willen geen wederzijds goedvinden of VSO of iets dergelijks afspreken en denken niet mee. Ik word als het ware gedwongen om de eerste optie te kiezen maar ik wil geen ontslag nemen want dat betekent geen recht op WW. Wat kan ik het beste doen? Niks doen en wachten tot zij mij maar een keer ontslaan. Mogen zij dit doen en op welke gronden?

Of het verstandig is om zelf ontslag te nemen hangt sterk af van uw individuele situatie en de redenen waarom u overweegt deze stap te nemen. Het is aan te raden om deze beslissing niet te nemen zonder hiervoor juridisch advies in te winnen.

Zelf ontslag nemen heeft doorgaans gevolgen voor uw aanspraak op eventuele uitkeringen. Bij het zelf indienen van ontslag kunt u bijvoorbeeld geen aanspraak maken op een WW-uitkering. Dit komt omdat de wetgeving er vanuit gaat dat wanneer u zelf ontslag neemt, u verantwoordelijk bent voor uw werkloosheid.

Daar tegenover staat dat wanneer u ontslagen wordt, maar niet uit eigen beweging, u doorgaans wel recht heeft op een WW-uitkering. Dit is doorgaans van toepassing als u een vaststellingsovereenkomst hebt getekend of als uw werkgever een ontslagvergunning voor u heeft gekregen bij het UWV of de kantonrechter. Daarnaast kunt u bij onvrijwillig ontslag mogelijk aanspraak maken op een transitievergoeding.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is uw toekomstige arbeidsmarktpositie. Een ontslag op eigen verzoek kan door potentiële werkgevers worden gezien als een risicofactor, wat uw kansen op het vinden van nieuwe werkgelegenheid mogelijk nadelig kan beïnvloeden.

Tot slot dient u te bedenken dat zelf ontslag nemen doorgaans een onherroepelijke beslissing is. Zorg er dus voor dat u zich goed heeft laten informeren en alle overwegingen heeft meegenomen alvorens deze stap te nemen.

Al met al, er is geen eenduidig antwoord op deze vraag en het is dus sterk aan te raden om u te laten adviseren door een arbeidsjurist of advocaat voordat u een beslissing neemt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag