Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Zaterdag heb ik R.A. Korving een vraag gesteld omtrent ouderlijk gezag na een geregistreerd partnerschap. Ik heb hier nog een vraag over maar Korving heeft geen contactgegevens bij zijn profiel staan.

Ik wil nog even dit weten:

Ik lees net in mijn convenant dat bij de beeindiging is opgesteld dat ik geen ouderlijk gezag heb.Volgens mij is dit onjuist opgesteld. Ik was destijds in de veronderstelling dat dat zo was omdat mij dat altijd door mijn expartner is verteld. Is dit rechtsgeldig of niet.

De hoofdregel is dat ouders die tijdens het huwelijk kinderen krijgen gezamenlijk gezag over hun kinderen hebben.

Sinds 1 januari 1998 behouden de ouders ook na de ontbinding van het huwelijk samen het ouderlijk gezag over de kinderen. Dit houdt in dat u samen alle belangrijke beslissingen over de kinderen moet nemen. Denkt u daarbij aan zaken als:

Waar gaan de kinderen wonen?
Naar welke school gaan de kinderen?
Moet een kind een medische behandeling ondergaan?
Verblijf in het buitenland van een kind.
In uitzonderlijke situaties is het niet in het belang van de kinderen dat de ouders samen het ouderlijk gezag over de kinderen na de scheiding hebben. Denkt u bijvoorbeeld aan de situatie waarbij:

uw ex-partner slecht bereikbaar is u
uw ex-partner buiten uw Europa verblijft
uw ex-partner lange tijd telefonisch niet bereikbaar is, omdat het telefoonnummer van ex-partner geregeld wijzigt terwijl uw ex-partner niet over een vaste woon- en verblijfplaats beschikt
In een dergelijk geval is het praktisch onmogelijk om uw ex-partner te raadplegen over bijvoorbeeld een spoedeisende medische ingreep. In een dergelijk geval zal de rechter de verzorgende ouder alleen belasten met het ouderlijk gezag.

De ex-partners kunnen dan gezamenlijk of één van de ouders kan eenzijdig een verzoek indienen bij de rechter om voortaan alleen het ouderlijk gezag te dragen. De rechter zal een dergelijk verzoek niet snel honoreren. Alleen als de belangen van de kinderen in het gedrang komen bij gezamenlijk ouderlijk gezag, zal de rechter het gezag aan een van beide ouders toewijzen.

De rechter zal een verzoek in principe wel toewijzen als de ouders een gezamenlijk verzoek indienen waarin wordt gesteld dat voortaan slechts een ouder met het ouderlijk gezag zal worden belast.

Zolang er geen verzoek bij de rechter is gedaan om u uit het ouderlijk gezag te ontheven en er geen uitspraak erover is dan heeft u beiden het ouderlijk gezag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag