Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wordt IOAW-uitkering gekort vanwege lijfrenteuitkering ?

Toelichting : ik heb een IOAW uitkering en volgens de Sociale Verzekerings Bank ontvang ik pas per April 2023 AOW. (bijna 67-jarige leeftijd). Mijn eerste vraag is of een pensioenuitkering, hetzij d.m.v. een afkoopsom ineens of d.m.v. een tijdelijke/levenslange uitkering, door de Gemeente wordt gekort op de Ioaw-uitkering?
De tweede vraag : in het verleden heb ik privé ( lijfrentes afgesloten (premie zelf betaald) en ook hiervan krijg ik bericht dat men deze wil gaan uitkeren. Wordt de uitkering hiervan dan ook wel of niet gekort op de Ioaw-uitkering ?

Tevens heb ik op internet informatie gelezen dat gemeenten dit niet meer mogen doen, maar in het verleden kortte men dit wel op de uitkering. Voormalig staatssecretaris Jette Klijnsma zou toen hebben bepaald dat dit NIET gekort zou worden op een Ioaw/Bijstandsuitkering (want geen inkomen UIT arbeid, maar IN VERBAND MET (eerdere) ARBEID en dat zij het niet wenselijk achtte om verworven pensioen / lijfrente rechten nu al te gaan korten, maar klopt dit wel ? Politici doen wel vaker uitspraken die achteraf niet blijken te kloppen.

Inmiddels heb ik van Nationale Nederlanden bericht ontvangen dat men van mening is dat lijfrente-uitkeringen niet gekort zouden worden op een Ioaw-uitkering (m.a.w. : ik kan de lijfrente-uitkering doorgang laten vinden en niet verschuiven naar pensioendatum ), maar van rechtsbijstand verzekeraar Arag krijg ik een bericht dat alleen een Stamrechtuitkering niet gekort wordt op de Ioaw.(en pensioen wel gekort wordt op de ioaw)
Men verwijst hierbij naar het zogenaamde Inkomensbesluit. De achterliggende motivatie zou als volgt zijn : zelf betaalde lijfrentepremies vallen onder inkomen uit (eerdere) arbeid en worden dus gekort op de IOAW-uitkering. Lijfrente-uitkeringen uit een Stamrechtvoorziening vallen onder het begrip Vermogen en worden niet gekort op een Ioaw-uitkering.
Indien mogelijk verneem ik gaarne nader en verblijf, m.vr.gr.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag