Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Word mijn vader gekort op zijn AOW als ik inwoon en zijn vriendin?

Ik woon bij mijn vader en zijn vriendin. Zijn vriendin is tijdelijk in Nederland Maximaal vijf jaar. Zij heeft ook inkomen maar gebruikt dit voor studie.

Nee, volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de AOW uitkeert, wordt de AOW-uitkering niet beïnvloed door volwassen kinderen die inwonen. De hoogte van de AOW is afhankelijk van de leefsituatie van de persoon die de AOW ontvangt, niet van de inwonende familieleden of andere personen. Als je vader alleen woont, heeft hij recht op een hogere AOW dan wanneer hij samenwoont met iemand anders.

In dit geval kan de vriendin van je vader echter wel worden gezien als een samenwonende partner. Als ze samenwonen en als partners worden beschouwd, krijgen ze elk de helft van het gezamenlijke AOW-pensioen dat voor samenwonende partners geldt.

Elk persoonlijke situatie is echter uniek, het is altijd verstandig om met de SVB of een juridisch expert te overleggen over de specifieke details van jullie situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag