Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Woningbouwvereniging verplicht mij ondertekening nieuw contract?

Mag mijn woningbouwvereniging mij verplichten een nieuw contract te laten tekenen als mijn huisgenoot een eenzijdige huuropzegging heeft gedaan om ons gezamenlijke contract?
Ik woon op dit moment samen met mijn zus. Zij gaat samenwonen en hierdoor heeft zij een eenzijdige huuropzegging gedaan, omdat ik in het appartement wil blijven wonen. Ik kom met mijn salaris 50 euro tekort om het naar de norm zelf te mogen huren.
Dus ik wil graag samen wonen met een nieuwe huisgenoot. Echter wil ik dit doen naar de voorwaarden die nu in mijn contract staan. Met mijn huidige huurprijs. Ik wil namelijk geen huurverhoging en ik wil ook niet vast zitten aan een jaarcontract waar ik een jaar lang niet onderuit kan, ik huur tenslotte al 4 jaar bij hun en kan nu elke maand mijn huur opzeggen.
Kunnen zij mij zomaar verplichten om een nieuw huurcontract te tekenen? Met een huurverhoging en andere verplichtingen? Ik heb tenslotte niet mijn deel van de huur opgezegd. Het lijkt mij dat het hier kan gaan om een contractwijziging en niet om een nieuw contract.

In de situatie die je schetst, speelt een aantal juridische overwegingen een rol. Ik geef je hierbij een algemene juridische duiding op basis van de informatie die je hebt gegeven, maar wil wel benadrukken dat advies van een gespecialiseerd jurist of advocaat aan te raden is.

In beginsel kan een woningbouwvereniging je niet zomaar verplichten om een nieuw huurcontract te tekenen. In jullie geval had je samen met je zus een gezamenlijk contract, en zij heeft haar deel opgezegd. De huurovereenkomst is doorgaans echter hoofdelijk, wat betekent dat jullie elk apart volledig verantwoordelijk zijn voor de nakoming van het contract. Als een persoon het contract opzegt, maakt het dus in principe nieuw contract noodzakelijk voor degene die blijft wonen, maar niet per definitie onder nieuwe voorwaarden.

Een huurcontract is een overeenkomst tussen twee partijen, en een woningbouwvereniging mag niet zomaar de voorwaarden van een bestaand contract eenzijdig wijzigen. Een punt van aandacht is wel dat je aangeeft met je huidige salaris net niet aan de huurprijs te voldoen volgens de norm van de verhuurder. Dit kan ertoe leiden dat de woningbouwvereniging je niet zomaar hetzelfde contract wil aanbieden.

Hercontractering met een eventuele nieuwe huisgenoot vereist echter weer aparte instemming van alle partijen, en in die context zou de woningbouwvereniging kunnen proberen andere voorwaarden te stipuleren. Het is echter raadzaam over deze punten te overleggen met de woningbouwvereniging, en indien nodig een jurist of advocaat te raadplegen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag