Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Woningbouw aansprakelijk voor waterschade?

Ik huur van de woningbouw. Zo heb ik ook een bergruimte tot mijn beschikking.
Deze ligt deels onder het straatniveau. In verband met een opknapbeurt slaapkamer heb ik de kledingkast in de bergruimte gestald zodat deze niet zou kunnen beschadigen tijdens de werkzaamheden.
Tot mijn grote schrik stond de kast onlangs in een plas water. Het water dat door de muur en de vloer was gesijpeld.
Nu heb ik contact gehad met mijn verzekeraar waar ik zowel een inboedel en opstal verzekering heb afgesloten. Echter is de schadeclaim afgewezen. Volgens de verzekeraar is dit de verantwoording van de woningbouw.
De woningbouw zegt dat zij hierin niets voor mij kunnen betekenen omdat zoals zij zelf zeggen een bergruimte niet wind en waterdicht behoort te zijn en is bedoeld om spullen te plaatsen die je eigenlijk weg zou willen gooien. En deze is niet bedoeld om waardevolle spullen in te plaatsen. Maar is dat wel zo?
En wie is er verantwoordelijk voor de geleden schade?

Uw situatie hangt af van een aantal factoren.

Ten eerste is de woningcorporatie over het algemeen verplicht om het gehuurde in goede staat te houden. Dat zou kunnen betekenen dat als de waterschade is veroorzaakt door gebrek aan onderhoud aan de bergruimte, bijvoorbeeld als er scheuren in de muren zijn, dat de woningcorporatie mogelijk verantwoordelijk is. Echter, dit is ook afhankelijk van de specifieke afspraken in uw huurovereenkomst.

Ten tweede, als de woningcorporatie stelt dat de bergruimte niet wind- en waterdicht hoeft te zijn, dan hangt het af van hoe deze ruimte wordt gedefinieerd en wat de verwachtingen zijn. Als zo'n ruimte gefactureerd wordt als 'opslagruimte', dan zou je kunnen verwachten dat de opgeslagen goederen beschermd zouden moeten zijn tegen weerselementen.

Zorg ervoor dat u uw huurovereenkomst zorgvuldig leest voor de specifieke details over de verplichtingen van de woningcorporatie. Het is ook verstandig om foto's te maken en alle correspondentie met de woningcorporatie en de verzekeringsmaatschappij te documenteren.

Uiteindelijk zou het kunnen zijn dat u een zaak naar de huurcommissie of de rechter zou moeten brengen om de verantwoordelijkheid voor de schade vast te stellen. Ik zou aanraden om juridische hulp in te schakelen om u door dit proces te begeleiden. Het is uiteindelijk namelijk een relatief complex gebied waarbij diverse regels en uitzonderingen een rol spelen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag