Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Winkelpand huurcontract met aanhangsels

Er is een huurovereenkomst voor een winkelpand op 22 november 2005 ingegaan.
Op 24 Augustus 2015 is er een aanhangsel opgesteld met de gemaakte afspraken die op 1 april 2015 zijn ingegaan. Afwijkend van het afgesloten huurcontract van 22 november 2005. De navolgende afspraken zijn:

-huurperiode afgesloten voor een looptijd van 1 jaar zijnde van 1 april 2015 tot 1 april 2016
-huurperiode wordt na die periode automatisch met 1 jaar verlengd tenzij de huurder uiterlijk 3 maanden voor afloop van de huurperiode de huur schriftelijk opzegt.
(uiterlijk 1 januari)

Het winkelpand is meerdere keren verkocht en de laatste investeerders waren niet in bezit van deze bijgevoegde aanhangsels.
Volgens hen is er een opzegtermijn van een jaar i.p.v. de 3 maanden omdat na verloop het contract naar onbepaalde tijd is gegaan. Maar het is op papier vastgesteld dat het contract steeds automatisch verlengt wordt met 1 jaar.

Wat is nu de conclusie?
Hebt u voor mij een antwoord?

Voor huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte zoals winkelpanden heeft Nederland specifieke regels. Volgens de Wet wordt de huurovereenkomst na afloop van de bepaalde duur (normaal gesproken vijf jaar), automatisch verlengd met een zelfde periode. Als de huurder wil opzeggen, dan moet dit minimaal een jaar van tevoren.

De situatie die u beschrijft betreft een bijzondere afspraak tussen u en de vorige eigenaar van het pand die afwijkt van de standaard wettelijke regels. Volgens deze afspraak zou de huurovereenkomst ieder jaar automatisch verlengd worden, tenzij u drie maanden voor het einde van de huurperiode schriftelijk opzegt.

Als deze aanvullende overeenkomst goed gedocumenteerd en ondertekend is, zou het kunnen dienen als bewijs van deze afspraak. Echter, de nieuwe eigenaren van het pand zijn van mening dat de standaard wettelijke regels van toepassing zijn.

Het definitieve antwoord op uw vraag is afhankelijk van een aantal juridische nuances en het kan raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen van een gespecialiseerd advocaat.

Dit kan een complexe situatie zijn, waarbij zowel contractrecht als huurrecht van toepassing kunnen zijn. Een gespecialiseerde advocaat kan u beter informeren over uw rechten en plichten in deze situatie.
"
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag