Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij zijn onlangs mondeling overeengekomen met een verkoper, via een makelaar, tot de aankoop van een perceel landbouwgrond voor een bepaalde prijs. (voor particulier gebruik) Makelaar maakt het koopcontract in orde en stuurt deze via de email op. Echter is er nog niets ondertekent. Nu ziet het ernaar uit dat we de financieen niet rond gaan krijgen, mede omdat hypotheek niet mogelijk is terwijl we daar wel van uitgingen. Zitten we nu vast dit contract of mondelinge overeenkomst? Of is het mogelijk later alsnog de grond te kopen met een uitstel van bijvoorbeeld een aantal maanden?

Een mondelinge koopovereenkomst is geldig. Indien over de afnamedatum niets is afgesproken, en in de concept-koopovereenkomst daarover niets is opgenomen, is de verplichting tot afname direct opeisbaar. U bent dus van de verkoper afhankelijk, of hij instemt met uitstel van de juridische levering.

Als u met de verkoper niet hebt gesproken over de noodzaak van een financieringsvoorbehoud, en zo'n voorbehoud ook niet in het conceptkoopcontract is opgenomen, kunt u in principe niet onder de overeenkomst uit. U bent dus afhankelijk van de wil van de verkoper om u alsnog tegemoet te komen. U zou, mocht de verkoper niet willen afzien van verkoop, kunnen onderhandelen over betaling van een afkoopsom. Daarvoor zou eventueel kunnen worden aangehaakt bij de standaard-contractuele boete van 10% van de aankoopprijs.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
de eis van schriftelijk bewijs in een voorlopig koopcontract geldt m.i alleen voor een tot bewoning bestemde onroerende zaak en dat is een stuk landbouwgrond niet. Om die reden zou men u kunnen houden aan de mondelinge aanvaarding van het aanbod van koop. Maar ik zie niet in waarom men een dure procedure zou gaan starten als u nog steeds bereid bent de grond te kopen en meer tijd nodig denkt te hebben voor de financiering. Als u denkt de financiering op een later tijdstip wel rond te kunnen krijgen zou u ook een tijdje de grond kunnen huren om vervolgens te kopen met de in de koopprijs in mindering gebrachte huurtermijnen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag