Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zijn een huis aan het bouwen en achter in de tuin, richting erfgrens, zouden wij graag leiconiferen plaatsen. Onze tuin grenst aan 3 tuinen en 1 achterbuur vindt het niet goed. Zij kwamen gelijk met wetsartikel over een boom die 2 meter uit erfgrens geplaatst dient te worden. Er is echter ook veel te doen over of een conifeer een boom is of een haag. Bij een haag geldt maar 50 cm. Onze gemeente heeft geen speciale verordening hieromtrent.


Ik heb een foto van een leiconifeer opgezocht en het lijkt mij verdedigbaar dat hier sprake is van een boom, althans niet van een 'gewone haag' die beperkt blijft tot circa 2 meter hoogte. Als ik u was zou ik dit risico op burenruzie niet nemen en in overleg gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Is er bij een gewone coniferen haag, welke ook hoger wordt dan 2 mtr, dan ook sprake van een boom en niet van een haag?
In overleg willen de achterburen niet helaas, dit heb ik reeds meerdere malen verzocht, zij reageren niet op onze voorstellen om aan tafel te gaan en ideeen uit te wisselen.



Nee, zo werkt het niet. En er spelen meer zaken een rol. Staat er bijv. al een ondoorzichtige erfafscheiding? Dan mag een heg of heester wel dichter dan 0,5 meter van de erfgrens worden geplant, zolang deze hier niet boven uit komt. U kunt voor meer informatie beter rechtstreeks contact opnemen via de button naast dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

U geeft aan dat de gemeente geen speciale verordening heeft. Echter, bijna alle gemeenten hebben de verplichte afstand van bomen tot de erfgrens bepaald op één meter. Dat staat meestal in de Algemene Plaatselijke Verordening. Ik adviseer u om daar even in te kijken; de meeste gemeenten hebben hun APV's digitaal gepubliceerd op hun eigen website of op decentale.regelgeving.overheid.nl.

Beoordeel dit antwoord:

Beste meneer, mevrouw,

Over het algemeen wijst de rechtspraak coniferen aan als boom. Dan gaat het meestal om solitaire bomen. Kenmerkend aan hagen is immers dat deze door hun horizontale voorkomen (meestal toch wel enkele strekkende meters) dan door hun verticale afmetingen (de hoogte) zich onderscheiden van bomen. Het is immers ongebruikelijk dat hagen net zo hoog (mogen) groeien als solitaire bomen. Het Burenrecht bepaalt dat een erfafscheiding (groen of niet) maximaal 2 meter hoog mag zijn. Dus: als u iets plant dat (ook) de functie moet krijgen van erfafscheiding, dan moet u met de hoogte rekening houden én de afstand tot de erfgrens. Plant u de haag op > 2 meter afstand van de eigendomsgrens, bijvoorbeeld tegen inkijk of als windvanger, dan mag de haag wel hoger groeien dan 2 meter. Dan gelden nog wel de regels dat uw beplanting de buren niet tot last mag zijn (te veel bladafval, te veel schaduw, overhangende takken, enz.).

Ik ben het met mevrouw Doomernik eens: eerst contact zoeken met uw buren., dat scheelt heel veel buikpijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag