Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen al 34 jaar in dit huis met achterstraat. Op deze straat komt ook een uitgang van de buren. Deze buren hebben nooit geen gebruik gemaakt van deze uitgang omdat hun pand zo vervallen was dat de uitgang niet eens open kon. Er was al die tijd recht van overpad. 2,5 jaar geleden wilde de Gemeente van alle stukjes snippergrond af en verzocht ons om de achterstraat te kopen of wij moesten hem ontruimen. Dus wij hebben de straat gekocht, kosten +- € 4000,-
Er zat bij de koopakte een begeleidend schrijven dat wij de bewoners van het pand naast ons recht van overpad moesten geven zoals dit al jaren zo is. Een half jaar later besloten de buren te verbouwen en zijn sindsdien de uitgang als hoofdingang gaan gebruiken dus bewoners en visite de hele dag een komen en gaan over onze achterstraat. Wij hebben ze meerdere keren uitgenodigd voor een gesprek of ze dit gebruik zo minimaal willen doen door bijvoorbeeld ‘s ochtends de fietsen eruit en ‘s avonds er weer in maar er valt niet mee te praten. Zij vinden dat ze onbeperkt toegang moeten krijgen tot hun achteringang. Hierdoor zijn we volledig onze privacy kwijt en we kunnen geen gebruik meer maken van de straat als terras omdat we steeds de stoelen weg moeten pakken. Welk recht hebben wij en welke rechten hebben onze buren?

Uw buren hebben zeker niet het recht een erfdienstbaarheid zonder uw toestemming uit te breiden en zwaarder te belasten/ gebruiken. Dat mag u verbieden, Bovendien als zij hun voordeur hebben verplaatst naar de achterzijde dan is dat in strijd met regels uit het bestemmingsplan omdat zij van hun achtererf een voorerf hebben gemaakt. ( als dat ook duidelijk zo blijkt ) Dan kunt u de gemeente verzoeken te handhaven. Maar u kunt ook een jurist de buren laten aanschrijven met een uitleg dat zij gebruik moeten maken van de erfdienstbaarheid op de minst bezwarende wijze en zoals het feitelijk gebruik al jaar en dag was. U mag als hoofd gerechtigde een poort plaatsen en deze op slot doen onder afgifte van de sleutel aan de buren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag