Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij willen ons huis gaan verbouwen. Ons plan is om achter uit te bouwen en iets opzij, blijven aan de zijkant 1 meter van de erfgrens vandaan.
Ook willen we graag een overkapping aan de aanbouw zetten maar...
Deze overkapping komt dan aan de zijkant van de (inpandige) garage van onze buren. Deze garage staat op / tegen de erfgrens. We hebben in alle rust met onze buren proberen te praten en overleggen maar dit mag niet baten. Buren willen dat we minimaal een meter van hun garage blijven met de overkapping. Dit zou betekenen dat we aan de zijkant van ons perceel een strook zouden krijgen van 1 meter breed en +/- 9 meter lang!
Mogen zij dit van ons eisen ?
We hebben nog een tussenvoorstel gedaan: overkapping op 50cm afstand van hun garage maar er valt echt niet met ze te praten. Wat nu ?

Als de garage op de erfgrens staat is er een mandelige muur en aan mandelige zaken met men aanbouwen en behoeft men niet afstand te bewaren. ( artikel 67 lid 5 van boek 5 BW)

Beoordeel dit antwoord:

Aanvullend. Als de (garage) muur van uw buren op hun grond, maar tegen de perceelsgrens staat (dus niet op/over de perceelgrens), dan mag u deze muur niet gebruiken om in te ankeren oid, maar mag u wel zelf tot aan de perceelgrens uw bouwplan uitvoeren (ik ga er van uit dat de muur van de buren een blinde muur is). Let u wel op dat uw afwatering / dakgoot e.d. niet uitsteekt over de perceelsgrens.

Beoordeel dit antwoord:

De garagemuur is van de buren. U mag die niet gebruiken om de overkapping aan vast te maken. Het is echter niet verplicht om een meter afstand in acht te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mogen wij zelf de afstand bepalen tussen de garage van de buren en onze overkapping ? Bijvoorbeeld 5 cm ?
Mocht er in de toekomst een probleem zijn met de garagemuur van de buren en wij hebben een afstand van 5 cm. Wie is er dan aansprakelijk ? Uiteraard zullen we zorgen voor een goede afwatering ! Maar het blijft een kiertje tussen de muren...
Hebben aan de buren voorgesteld om een goede / waterdichte overgang tussen beide daken te maken, uiteraard op onze kosten maar dit weigeren ze pertinent.
Is het verstandig om de garage van de buren alvorens de verbouwing te laten keuren om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen ?


Een veelgebruikte praktijkregel is dat bouwwerken óf tegen elkaar aan worden gebouwd, óf met een afstand van een meter (om onderhoud aan de gevel te kunnen uitvoeren). Bij overkappingen is onderhoud aan de (zij)gevel overigens ook goed mogelijk als een kortere afstand in acht wordt genomen.

De garage van de buren laten keuren lijkt mij wat overdreven, tenzij u van plan bent de overkapping te onderheien.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag