Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben in 2017 een huis gekocht met 404 m2 grond erbij. De tuin is aan de zijkant van het huis waar een haag omheen staat van 2m hoog als erfafscheiding. Na 2 jaar komen wij erachter dat een deel van de zijtuin (82m2) niet van ons is maar eigendom is van de gemeente. Dat is ons niet verteld en het geheel zoals het in gebruik was bij de aankoop, dachten wij gekocht te hebben. Wij hebben geen ervaring of gevoel bij oppervlakten maar dat mag je van een makelaar als expert toch verwachten. Na een jaar inspanning, hebben we de 82m2 over kunnen nemen van de gemeente. De makelaar hebben we aansprakelijk gesteld dat hij ons niet geinformeerd heeft over dit probleem. Hij wijst de aansprakelijkheid af, hoewel ik er graag met hem uit wil komen. Als hij blijft weigeren, wat kan ik juridisch gezien dan doen?

Geachte heer, mevrouw,

Ik adviseer u om niet de makelaar maar de verkoper aansprakelijk te stellen. Weliswaar heeft de verkoper een makelaar in de arm genomen, maar de verkoper is uw contractspartij.

U kunt ook verder gaan in de onderhandelingen met de makelaar en in dat geval aan hem duidelijk maken dat u met hem onderhandelt als zijnde vertegenwoordiger van de verkoper.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw bericht, echter als ik in het juridisch landschap verder ga zoeken, komt een ander beeld naar voren.
1) Een jurist kwam met de aanbeveling om de geschillencommissie van de brancheorganisatie te benaderen waar de makelaar is aangesloten.
2) Op de website van een advocatenkantoor wordt de verantwoordelijkheid van makelaar ook onder de aandacht gebracht (https://www.amsadvocaten.nl/blog/vastgoedrecht/aansprakelijkheid-verkopend-makelaar-bij-ondermaat/ )
3) Volgende link meldt daar ook iets over (https://www.legalspot.nl/artikel/rechtszaak-aanspannen-tegen-makelaar-en-aansprakelijkheid)
4) Raad van Toezicht in Zwolle heeft uitspraak gedaan inzake een vergelijkbare situatie m.b.t. grondverschil op 10-dec-2014. Klacht was ingediend via NVM waarbij zelfs in het verkoopcontract was opgenomen dat een deel van de grond gemeente eigendom was. Zelfs in die situatie moest er uiteindelijk een vergoeding betaald worden door de verkopend makelaar.

Genoemde bronnen zijn voor mij niet in lijn met uw aanbeveling. Als er juridische kaders zijn voor wat u aanreikt, verneem ik dat heel graag alsnog.


Geachte heer, mevrouw,

Een makelaar treedt op voor en namens zijn opdrachtgever i.c. de verkoper. Hij handelt dan ook in en uit naam van die opdrachtgever. Dat betekent dat de opdrachtgever - in principe - aansprakelijk is tenzij de makelaar gehandeld heeft zonder toestemming van de opdrachtgever.

De Hoge Raad heeft een maatstaf voor aansprakelijkheid van een gevolmachtigde.
De vraag op welke wijze de gevolmachtigde (de makelaar) zich tegenover derden (U) heeft gepresenteerd is volgens de Hoge Raad vooral van belang voor de vraag naar gebondenheid jegens die derden en is in de relatie tussen volmachtgever en gevolmachtigde wat betreft een tekortkoming c.q. onrechtmatig handelen van de gevolmachtigde hooguit van zijdelingse betekenis.

Als de makelaar tekortschiet in de nakoming van de verbintenis met de verkoper of een onrechtmatige daad pleegt, dan is het uitgangspunt dat de makelaar aansprakelijk is voor daaruit voortvloeiende schade.

Overigens heeft ook de notaris recherche werkzaamheden verricht. De notaris heeft blijkbaar niet gezien dat een deel van de zijtuin in eigendom toebehoort aan de gemeente.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag