Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben in 2006 een contract voor 36 mnd afgesloten om bedrijfskleding te huren en te wassen, dit wordt steeds met 12 mnd verlengd. Hierin staat omschreven huurprijs per week met een minimaal aantal gebruiksweken van 52.

Wij willen dit contract opzeggen. De leverancier zegt nu dat er een overnamesom van de kleding moet worden betaald. Hij verwijst naar de algemene voorwaarden waarin staat dat er binnen 1 jaar 100% 2 jaar 75% en 3 jaar 50% moet worden betaald. Er staan geen bedragen bij.

Ik voel mij nu genomen omdat ik van een huurprijs met een minimum van 52 weken ben aangegaan en van mening ben dat deze "slottermijn" in het contract en niet in de algemene voorwaarden moet staan. De leverancier heeft nu carte blance wat de aanschafwaarde van de kleding betreft.

Mijn vraag is: kan er bij het aangaan van een huurovereenkomst bij beeindiging alsnog kosten voor overname van de door de leverancier aangeschafte goederen worden verlangd. Dit laatste is alleen in de algemene voorwaarden geregeld. (deze hebben wij bij het aangaan van de overeenkomst gekregen).

Als u de algemene voorwaarden ontvangen heeft bij het aangaan van het contract dan zijn ze waarschijnlijk van toepassing. De algemene voorwaarden maken dan onderdeel uit van de overeenkomst. In de algemene voorwaarden mag een beding worden opgenomen waarin staat dat u een bepaald bedrag moe betalen bij beƫindiging van het contract. Maar het moet wel redelijk zijn wat in de algemene voorwaarden staat. En als ik het goed begrijp moet u na 6 jaar huur verplicht de helft van de aanschafprijs van de kleding betalen als u de huurovereenkomst wilt beeindigen. Dat lijkt mij onredelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Ik kan uw uitleg van de kwestie niet volgen. De overeenkomst loopt blijkbaar al vanaf 2006. U zit dus in het 6e/7e jaar. Dan hoeft er volgens die voorwaarden (als ze al tijdig verstrekt zijn en van toepassing zijn) dus niets meer betaald te worden. Misschien is het beter dat u de meer informatie geeft, waaronder de exacte tekst van het desbetreffende artikelen in de voorwaarden. Overigens, als er al iets betaald zou moeten worden (hetgeen niet juist en/of onredelijk lijkt), moet wederpartij om te beginnen natuurlijk wel de aanschafwaarde van de kleding bewijzen.

Beoordeel dit antwoord:

Als de hoofdovereenkomst niets zegt over overname van de bedrijfskleding is het tenminste iets waar u lastig over kunt doen.
Aanpak? Ik adviseer of te melden dat u meent niet gehouden te zijn tot overname, maar dat u bereid bent de discussie tegen 10% af te kopen (kostenbeperking) of een advocaat in te schakelen die dan echt kijkt naar: 1) het contract 2)evt van toepassing verklaard zijn AVW 3) tegenstrijdigheden AVW met contract of niet toepasselijk zijn AVW 4) al dan niet (bewijsbaar) overhandigd zijn AVW.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag