Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben een wijziging electra tarieven gekregen zonder bericht, omdat de overeenkomst ten einde was gekomen. Die liep af op 01-06 en toen ik de factuur ontving bleek dat de gehanteerde tarieven 20-25% hoger lagen.
Ik heb nu nieuw contract dat pas vanaf 01-08 in gaat.
Ik vraag me af of dit zomaar mag. Het klopt dat het contract af liep op 01-06, maar dan kan je toch niet zonder enig bericht de tarieven, zodanig wijzigen dat wij als kleine onderneming worden geconfronteerd met 10000€ extra kosten??

Als onderneming bent u gebonden aan de algemene voorwaarden in uw contract dat in juni afliep en waarin waarschijnlijk is bepaald dat het contract stilzwijgend mag worden verlengd en onder welke voorwaarden.
U moet dus de algemene voorwaarden van dat contract goed doornemen.

Als u deze algemene voorwaarden zeer onredelijk vindt, dan kunt u soms als eenmanszaak of VOF een beroep doen op dezelfde bescherming, die consumenten genieten bij de hantering van onredelijke voorwaarden (zgn. reflexwerking).

In de wet is een zwarte en een grijze lijst opgenomen waarin onredelijke en vermoedelijk onredelijke voorwaarden staan opgesomd, die in het kader van een consumenten overeenkomst (kunnen) gelden.
Zwart – beding is in ieder geval onredelijk en dus direct vernietigbaar
Grijs – beding is vermoedelijk onredelijk bezwarend ; gebruiker moet daarvan het bewijs leveren

Als een voorwaarde voor een consument als onredelijk bezwarend wordt aangemerkt, dan is dat een belangrijke aanwijzing dat het ook voor kleinere ondernemers onredelijk bezwarend is.

Echter, volgens deze lijsten is het niet onredelijk om een contract stilzwijgend te verlengen.
Als voorwaarde geldt dan wel dat het contract moet worden omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd (dus zonder einddatum). Het contract voor onbepaalde tijd kan dan door de consument desgewenst te allen tijde worden opgezegd, zonder dat daarvoor een opzegvergoeding hoeft te worden betaald, maar wel rekeninghoudend met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen ingeval van energiecontracten.
Een prijsafspraak maakt geen onderdeel uit van de algemene voorwaarden, maar is de kern van de overeenkomst en volgens de grijze lijst is het niet zomaar toegestaan om de inhoud van de overeenkomst wezenlijk te veranderen, tenzij de wederpartij dan van de overeenkomst af kan, of er een goede reden is waarom de gebruiker de overeenkomst dusdanig aan mag passen.
Of de energieleverancier een goede reden had om de tarieven met 20-25% te verhogen kan ik niet beoordelen. Misschien had u in het oude contract een speciaal tarief naar aanleiding van een actie, die inmiddels is afgelopen en hanteert de leverancier nu 'normale' tarieven.
Ook mag de prijs worden gewijzigd als dat in de algemene voorwaarde staat, maar dan moet het wel om een redelijke verhoging gaan en moet worden aangegeven om welke reden een prijs mag worden verhoogd. Een aanduiding 'onder voorbehoud van prijswijzigingen' is te algemeen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag