Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij hebben een vrijstaande woning waarvan onze zijgevel tegen de erfgrens staat. De oprit van de buren is 3 meter breed en vervolgens staat hier het huis van de buren. Zij willen op hun oprit (dus de 3 meter oprit die ons huis vrijstaand maakt) een bijgebouw /overkapping plaatsen. Dit kan volgens de gemeente vergunningsvrij gebouwd worden. Het bestemmingsplan spreekt dit tegen gezien dit aangeeft dat een bijgebouw bij vrijstaande woningen niet binnen 3 meter van de erfgrens mag worden gebouwd (indien de gevel van een naastgelegen woning op de erfgrens staat).

Hierbij vraag ik mij af of er mogelijkheden zijn om ervoor te zorgen dat er geen bijgebouw/overkapping gebouwd wordt. Wij willen het huis graag vrijstaand houden en willen geen garage geschakelde woning (i.v.m. met eventuele waardedaling van het huis en aanzien van het huis).

Wij hebben met de buren gesproken en aangegeven dat wij niet willen dat zij dit bouwen. Zij gaven aan dat zij hier geen rekening mee hoeven te houden omdat het vergunningsvrij gebouwd mag worden.

Kunnen wij deze bouw tegenhouden door middel van onderbouwing met het bestemmingsplan, ondanks dat de buren geen vergunning nodig hebben om het bijgebouw te bouwen? Of is het bestemmingsplan volledig ondergeschikt aan vergunningsvrij bouwen?

De regelgeving omtrent vergunning vrij bouwen is ingewikkeld. U kunt een check doen met de omgevingscheck van www.omgevingsloket.nl.

Verder is het mogelijk dat in de voorschriften van het bestemmingsplan wordt geregeld dat bouwen als zodanig (ongeacht of het gaat om met of zonder vergunning bouwen) wordt verboden of beperkt. In dat geval zal dus in beginsel niet mogen worden gebouwd en kunt u de gemeente vragen om actie te ondernemen (bouwstop oid) als / op het moment dat uw buren daadwerkelijk gaan bouwen. Zolang het alleen bij plannen van uw buren blijft en er niet wordt gebouwd, kan de gemeente in dat geval nog niets doen, want er is geen overtreding van het bestemmingsplan.
Ik wijs er op dat in dat geval (als de buren toch legaal willen kunnen bouwen) mogelijk via aanvraag Omgevingsvergunning afwijkend bouwen / afwijkend gebruik, uw buren toch bouwvergunning zouden krijgen als de gemeente daaraan wil meewerken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag