Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben een vraag.

Wij verhuren een appartement op grond van de Leegstandwet. Sinds 1 mei dit jaar aan de huidige huurder. Het is een ovk echt op basis van de Leegstandswet waarin staat dat het te koop staat, einde vergunning december 2017 en formeel voor onbepaalde tijd (moest van onze hypotheekverstrekker ook zo). Zoals het hoort staat ook de opzegtermijn vermeldt voor de huurder 1 maand, verhuurder 3 maanden of in goed overleg eerder. Er moet betaald worden voor de 1e van de komende maand. Er moest ook een borg van 1 maand huur betaald worden. Tot op heden, ondanks herhaaldelijke verzoeken, is de borg nog steeds niet betaald. We hebben hem zelfs aangeboden om het in 2 termijnen te betalen. Echter geen resultaat. De 1e betaling van de huur was rond de 25e vd maand. Dit is steeds later geworden maar wel iedere keer voor/op de 1e vd maand. Nu was er afgelopen periode niet voor 1 oktober betaald. Daar dit in het weekend was hebben wij netjes gewacht tot na het weekend voor een berichtje aan hem. Netjes gevraagd wanneer de huur betaald zou worden aangezien het voor de 1e vd maand moest. Geen respons. De dag er na nogmaals herhaald en aangegeven dat we anders formeel een waarschuwing moeten geven. Daarbij ook nogmaals gewezen op de borg die niet betaald is. Dit vond hij direct dreigen en hij zou direct betalen. De huur heeft hij betaald maar nog steeds de borg niet. Gezien voorgaande zijn we niet zo blij met deze huurder. Op dit moment hebben we weer enkele kijkers voor het appartement. Maar nu zitten we met het volgende. Formeel heeft hij niet voldaan aan de betalingsverplichtingen volgens de ovk. Als wij nu willen ontbinden vanwege die reden, wat volgens mij ook kan op grond van BW boek 7, zijn wij dan gewoon gebonden aan de opzegtermijn van 3 maanden. Het is dan misschien later ook wel een ontbinding vanwege verkoop maar het zit hem in die 3 maanden. Kunnen wij, vanwege het niet nakomen van de ovk, de termijn van 3 maanden verkorten. Zo ja wat is dan wel realistisch? En wat als hij problemen van deze opzegging maakt?

Ik denk niet dat u zonder meer de overeenkomst mag ontbinden om genoemde reden ( althans ik heb het even niet kunnen vinden in de jurisprudentie) Boek 7 is te algemeen. De huurder moet in verzuim zijn met enkele huurtermijnen. Hij had natuurlijk niet de woning mogen betreden zonder betaling vooraf van de borg en de huurtermijn. U zou hem eerst schriftelijk moeten aanmanen dat hij de borg terstond stort op straffe van verder maatregelen , al is het verzuim inderdaad al eerder ontstaan. Een van die maatregelen kan zijn dat - indien er opnieuw een achterstand ontstaat- u een ontruiming zal gaan vorderen. U zou dit in een schrijven kunnen stellen , misschien via een jurist omdat dat meer indruk maakt. Ik wil u daarbij behulpzaam zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het volledig met Monique eens!

Beoordeel dit antwoord:

Hier ben ik het mee eens

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank jullie wel voor de reactie. Niet helemaal wat we hoopten maar wel duidelijk. We gaan even goed kijken wat we gaan doen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag