Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben een huurhuis gekocht van een woningcorporatie en zijn het enige koophuis in de straat. Wij hebben een hoekwoning en onze buren die aan het huis vastzitten zijn asielzoekers. Bij de koop werd gezegd dat dit rustige mensen waren, maar nu blijkt dat hij zijn vrouw en kinderen mishandeld en mijn vrouw al heeft bedreigd. Regelmatig horen we de herrie van het schreeuwen, slaan en huilen. Wij zijn hier speciaal komen wonen omdat we rustig wilden wonen ivm met ons zoontje en het verleden van mijn vrouw. Er staan al meldingen bij de politie en kinderbescherming, maar voor ons wordt niets gedaan. Wat zijn onze mogelijkheden om hier vanaf te komen? Wij gaan in ieder geval niet verhuizen aangezien we net gekocht hebben en hier verders prachtig wonen.


Wellicht is sprake van een verborgen gebrek, maar daarbij spelen veel aspecten een rol. Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na de levering aan het licht komen. Ik kan u nu alleen in het algemeen informeren omdat ik een aantal aspecten niet ken. Bepalend is eerst wat in de koopovereenkomst is overeengekomen.
Als er een garantiebepaling in de overeenkomst is opgenomen, is de verkoper aansprakelijk voor alle verborgen gebreken, mits daarvan gezegd kan worden dat deze het normale gebruik als woonhuis in de weg staan.
Indien geen garantiebepaling is opgenomen in de koopovereenkomst, geldt nog wel de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW. Op grond daarvan moet de woning aan de overeenkomst beantwoorden: indien de zaak niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn beantwoordt hij niet aan de overeenkomst. Een koper mag verwachten dat de woning de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.
De verkoper van een woning is verplicht gebreken aan de woning/omgeving te melden die het normaal gebruik van de woning in de weg staan, zodat de koper met de gebreken rekening kan houden bij het nemen van zijn koopbeslissing. Dit wordt de mededelingsverplichting van de verkoper genoemd.
Daartegenover staat de onderzoeksplicht van de koper. De koper is immers ook verplicht zich actief op de hoogte te stellen van de staat van de woning en omstandigheden zoals buren. Te denken valt bijvoorbeeld aan het inschakelen van een deskundige inzake het opstellen van een bouwkundig rapport. Daarom dient ook bepaald te worden of de koper heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Immers, indien de koper het verborgen gebrek had kunnen opmerken bij de bezichtiging van de woning, is er geen sprake meer van een verborgen gebrek.
Indien een verborgen gebrek aanwezig is (zie de eisen hierboven), kan de koper de verkoper op grond van artikel 7:17 BW aansprakelijk stellen voor de kosten die deze moet maken om de verborgen gebreken te verhelpen. De verkoper is voor deze kosten aansprakelijk indien vaststaat dat hij op de hoogte was of behoorde te zijn en de koper vervolgens niet heeft ingelicht over het bestaan hiervan.
Bovendien is de verkoper slechts aansprakelijk indien het verborgen gebrek een normaal gebruik van de woning in de weg staat.
Verder moet melding bij de verkoper tijdig geschieden. In de rechtspraak gaat men uit van maximaal twee maanden na ontdekking.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag