Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben een grote schuur. Hier hebben we een installatiebedrijf toestemming gegeven om “tijdelijk” spullen op te slaan tot deze een eigen ruimte heeft voor zijn voorraad. Inmiddels heeft het bedrijf al een aantal jaar eigen opslag maar het deel in de schuur is nog steeds afgetimmerd en op slot.

Mogen wij van dit bedrijf een vergoeding eisen en wat is dan een redelijk bedrag

Nou ja het lijkt erop alsof u de ruimte in gebruik hebt laten nemen voor niks, om niet. In dat geval kunt u de overeenkomst opzeggen en daarna een vergoeding eisen of huur. Eventueel met terugwerkende kracht . Bestudeerd moet worden wat partijen hebben begrepen met gebruik van het woord tijdelijk?

Beoordeel dit antwoord:

Ik meen dat er sprake is van een bruikleen. Een belangrijk kenmerk van de overeenkomst van bruikleen is juist dat de zaak 'om niet' in gebruik wordt gegeven, dus zonder dat daarvoor een tegenprestatie moet worden verricht.

Volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad zijn overeenkomsten die níet voor een bepaalde tijd zijn aangegaan en waarvoor geldt dat in de wet niets is bepaald over de opzeggingin beginsel wèl opzegbaar, ook wanneer partijen zelf niets hebben afgesproken over de opzegbaarheid.

Volgens de Hoge Raad kan het wel zo zijn dat een redelijke opzegtermijn in acht moet worden genomen en/of dat de partij die de overeenkomst wenst te beëindigen een goede reden moet hebben om op te mogen zeggen (oftewel; zwaarwegende opzeggrond’).

U doet er dus verstandig aan bij de opzegging een redelijke opzegtermijn is en/of een goede reden (‘zwaarwegende opzeggrond) aan te voeren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag