Overheid, Gemeente, Vergunning
Particulier
in dit kader zou ik u willen adviseren dit te accepteren de kosten van een procedure liggen vele malen hoger.
indien u meent toch een procedure te willen ingaan adviseer ik u een advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht te nemen maar dit zou mijn advies niet zijn.
Reactie van de vraagsteller
er zijn in onze gemeente 700 adressen die teveel grond hebben volgens de gemeente. Dit gaat van 6 m2 tot honderden m2. Bij ons gaat het over 26m2 die al 27 jaar bij ons in gebruik zijn, verjaring? De vorige eigenaar heeft de tekening voor de aanbouw van een stuk van 25m2 aan het oude huis en een hal tussen de 2 woningen in zijn bezit al in 1975 gedaan. Dus waarom deze maatregel, de grond voegt niets toe aan de gemeentegrond, we belemmeren in en uitgaande voertuigen niet,4 buren moeten erin en uit kunnen met auto, camper en er moet levering van goederen en brandweer terecht kunnen. De riolering kan men bereiken en we onderhouden het gemeentelijk groen al al deze jaren. Moeten we dan een dergelijke 'verjaarde'gaan betalen en ons aan een contract van bruikleen vastleggen. De woning is over 6 jaar van ons, hypotheek vrij en dan pensioen. Moet een toekomstige koper, mogelijk jong iemand met extra lasten opgezadeld worden? Men praat over honderd en...€ per m2.
het staat u natuurlijk vrij een procedure te starten, echter ik geef u alleen aan dat de kosten daarvoor aanzienlijk zijn en u goedkoper uit bent door dit aanbod te accepteren.
verder is mijn vraag aan u wilt u een procedure vanwege uzelf of vanwege een mogelijke nieuwe koper van uw perceel?
Verjaring zou inderdaad aan de orde kunnen zijn. Vaak is het echter mogelijk om, met een beroep op verjaring, in een onderhandelingspositie terecht te komen. Net zoals u heeft ook de gemeente, zeker als het om 'snippergroen' gaat, meestal weinig behoefte aan een duur proces. Wat u zou kunnen proberen is de koopprijs per m2 omlaag te krijgen. Als u koopt, kunnen de rechten van de leidingbeheerder (riolering) worden veiliggesteld met een opstalrecht, waarin wordt vastgelegd dat u het personeel van de leidingbeheerder toegang moet geven, dat u niets op de leiding mag bouwen en ook geen 'diepwortelende' beplanting op de leiding mag zetten. Voor deze oplossing wordt in de praktijk bij dit soort conflicten nogal eens gekozen.