Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben drie jaar geleden een failliete keukenzaak doorgestart middels een nieuwe bv. Nu loopt de zaak heel slecht en willen we eigenlijk stoppen. Destijds hebben we mondeling afgesproken met de huurbaas dat we willen stoppen als het niet goed gaat, met een opzegtermijn van drie maanden. We hebben altijd gezegd geen vast huurcontract te willen. Nu houdt hij ons aan een huurcontract van 5 jaar. Die dus nog twee jaar moet lopen. Ons bedrijf gaat zo slecht, dat we het nog geen halfjaar vol gaan houden. Wat zijn onze rechten en kunnen we privé aansprakelijk gesteld worden? Bijkomend probleem is dat de huurbaas mijn broer is, en dat we de zaak toentertijd voort gezet hebben , om hem de continuïteit van huur te verzorgen. De keukenzaak was van een andere broer.

Geachte vraagsteller,
Heeft u voor de huurovereenkomst alleen namens de besloten vennootschap of (tevens) in privé getekend en/of op andere wijze ingestemd met aansprakelijkheid in privé? Zijn er getuigen / mails / ander nadere bewijs van de mondelinge afspraak?
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wij hebben geen schriftelijk huurcontract getekend. De huurbaas wilde een contract van drie of vijf jaar. Dit wilden wij toen niet en toen hebben we mondeling af gesproken dat we wilden stoppen op ieder moment als het niet goed ging met een opzegtermijn van drie maanden. Hiervan zijn mijn man en ik en mijn broer, de huurbaas dus, de enige getuigen.
De huurbaas is hier mee accoord gegaan, onder protest weliswaar, maar hij zegt dat het voor hem een geval was , van take it or leave it, waarvan wij bewijs hebben middels een mail. Anders had hij geen huurder, en was het voor hem een moeilijke kwestie geworden. Hij geeft zelf toe, dat we geen contract hebben, maar dat het wettelijk nou een keer zo geregeld is, dat het automatisch na twee jaar huren een contract voor vijf jaar wordt. We hebben dus niet getekend en zeker niet voor aansprakelijk in prive.


Geachte vraagsteller,
U kunt gezien uw antwoord niet in privé aansprakelijk gesteld worden. Wel is het zo dat het inderdaad in principe een overeenkomst van 5 jaar is (geworden). Maar dat betekent niet dat een afspraak over tussentijdse opzegging niet geldig zou zijn of dat verhuurder niet akkoord zou mogen gaan met een opzegging. Gezien de situatie kunt u als u er niet uitkomt altijd nog als laatste mogelijkheid het faillissement van de B.V. aanvragen.
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor het snelle antwoord. Wij willen ons eigenlijk niet failliet laten verklaren , maar als het niet anders kan moet dat maar. Ik heb nog een andere vraag. Wij hebben een rekeningcourant bij de bank met een krediet van 25000 euro waar we privé voor getekend hebben. Wij hebben altijd gedacht op een nette manier te stoppen en met het verkopen van inboedel , showroomkeukens, zoveel mogelijk af te lossen. Kan zo'n krediet dan weer opgenomen worden door eventuele schuldeisers in geval van faillissement?


Geachte vraagsteller,
Graag gedaan. Maar gezien uw nieuwe reactie ben ik van mening dat uw situatie te complex is en een goed advies via deze weg niet meer te geven is. Er zijn wellicht andere wegen om e.e.a. op te lossen en niet bijv. 25.000 euro te verliezen, maar dan is veel meer informatie over diverse aspecten nodig. Ik raad u dan ook aan om rechtstreeks contact met mij of een andere jurist op te nemen (zie de button 'Zoek Jurist').
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Voor ons is het inderdaad complex, maar voor jullie juristen misschien niet. Als ik contact met een van u op neem, zijn daar dan kosten aan verbonden? En hanteren jullie dan kantoortijden? Onze insteek is wel om het nog een paar maanden te proberen, maar het geld raakt natuurlijk een keer op, als er geen inkomsten meer zijn. Ik dank u alvast hartelijk boor de genomen moeite.


Geachte vraagsteller,
U kunt vrijblijvend contact opnemen met mij of een van de andere juristen en informeren naar de mogelijkheden, tarieven, werktijden en dergelijke. Deze variëren per jurist. Enige uitleg over de werkwijze op deze site: U kunt anoniem en gratis juridische vragen stellen. Iedere jurist (zoals advocaten, vrijgevestigde juristen, juristen van rechtsbijstandsverzekeraars, deurwaarders, rechters, juridische docenten en rechtenstudenten) die wil, kan onder eigen naam antwoord geven. Aan de hand van de antwoorden en de profielen van de juristen kunt u vervolgens zelf kiezen met welke jurist u eventueel nader kennis wilt maken. zie ook http://www.rechtswinkel.nl/over-ons.
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik vind het fijn dat ik terug kan vallen op deze site en voor advies van een van jullie. Ik laat het een en ander even bezinken en als het nodig is, kom ik erop terug. Op mijn laatste vraag heb ik nog geen duidelijk antwoord. Of er door schuldeisers aanspraak gemaakt kan worden op ons rekeningcourant krediet, of dat deze bij faillissement bevroren wordt en er verder niets meer af kan op dat moment. De bank heeft als garantie eerst onderpand showroomkeukens en daarna privé aansprakelijkheid. Ik dank u voor de genomen moeite, met vriendelijke groeten


Geachte vraagsteller,
Alles wordt inderdaad 'bevroren'. De schuldeisers kunnen nergens bij en kunnen alleen maar hun vordering indienen bij de curator en afwachten. Op bijv. http://nl.wikipedia.org/wiki/Faillissement_%28Nederland%29 vindt u een duidelijke uitleg over e.e.a.
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag