Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben 2 jaar geleden ons huis gekocht met daarbij een eigen oprit.
Nu is het zo dat er recht van overpad op de oprit zit.
Wij willen heel graag de oprit bij onze tuin aantrekken en zo dus een pad maken voor de buurman van 1m breed. Is dit toegestaan?

Nee als dit recht van overpad zakelijk is gevestigd of zonder tegenspraak meer dan 20 jaar als zodanig is gebruikt en er geen afspraken over zijn gemaakt, ook niet stilzwijgend. U begrijpt dat dit laatste aspect lastig te bewijzen is.
Erfdienstbaarheden kunnen onder bepaalde omstandigheden worden gewijzigd of opgeheven , maar er hangt wel een waarde tegenover als de ander nog steeds het nut ervan heeft en het gebruikt zoals is overeengekomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus ook de afspraken met evt vorige bewoner ? Hoe kunnen we dit opheffen dan?


Leidt de aanwijzing voor het overpad van een ander deel van uw tuin ertoe dat de buurman niet meer het volledige genot heeft ? Of gaat er weinig verschil aangebracht worden? In dat geval mag u een ander deel van uw eigendom aanwijzen voor het overpad. Dit is de letterlijke wettekst artikel 5: 73 lid 2

Niettemin kan de eigenaar van het dienende erf voor de uitoefening van de erfdienstbaarheid een ander gedeelte van het erf aanwijzen dan waarop de erfdienstbaarheid ingevolge het vorige lid dient te worden uitgeoefend, mits deze verplaatsing zonder vermindering van genot voor de eigenaar van het heersende erf mogelijk is. Kosten, noodzakelijk voor zodanige verandering, komen ten laste van de eigenaar van het dienende erf.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hij mag alleen gebruik maken van het pad met een scooter fiets of aan de hand meevoerend klein voertuig volgens het koopcontract. Dus in principe heeft meneer aan 1 meter ruim voldoende.


Als u wilt dat ik deze casus nog even snel toets op rechtspraak en daarna in een brief juridisch verwoord en aankondig de wijziging, kunt u direct contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag