Stel vraag

Particulier


Wij hadden voor ons gezin een reisverzekering afgesloten voor 4 personen.

Tijdens de 3e dag van onze vakantie is er ingebroken in ons vakantiehuis. (aangifte gedaan, politie langsgeweest ed)

Gestolen:
2laptops
1 spiegelreflexcamera
1 ds
1 externe harde schijf

werkelijke restwaarde is minimaal 2300 euro

Expert is langs geweest en concludeert dat alles op naam van mijn man staat omdat hij de hoofdverzekerde is .

Maximaal uitkeerbaar bedrag: 1500,-- euro , het maximale voor electronica volgens de verzekering.

Echter hebben wij ons voor 4 personen verzekerd (man,vrouw, 2 kinderen) .
Er staat in de voorwaarden dat er per persoon uitgekeerd kan worden.

Expert beweerd hierbij dat de 2 laptops beiden van mijn man zijn nl; 1 voor prive gebruik en 1 voor zakelijk gebruik .. (beetje vreemd verhaal aangezien hij echt niet 2 laptops voor zichzelf meeneemt)

DS is van mijn dochter maar ook dat wordt gewoon bij de hoofdverzekerde geteld.


We zijn nu 3 maanden verder en het ligt nog steeds bij de verzekering.(eerst heeft het “ onafhankelijke expertbureau” de normale periode al overschreden maar de verzekeraar wou er niets aan doen en alleen afwachten
Wij hadden bezwaar gemaakt tegen het uit te keren bedrag, ligt nu bij de juridische afdeling van de verzekering en kan nog wel paar weken duren zeggen ze.
Is dit normale gang van zaken?

En..Waarom moet je je dan voor 4 personen verzekeren als er maar van 1 wordt uitgegaan bij uitkeren van geld ?

Geachte heer mevrouw,

Afhankelijk van de inhoud van de polis en stukken denk ik dat er goede nmogelijkheden zijn indien ten aanzien van iedere (mee)verzekerde een separaat verzekerd bedrag van toepassing is. Ik zou de stukken moeten beoordelen.

Ik zou even het standpunt afwachten van de verzekeraar.

Beoordeel dit antwoord:

Volgens vaste jurisprudentie kan de vraag hoe in een schriftelijk contract (en dat is de "polis"/overeenkomst van schadeverzekering) de verhouding van partijen is geregeld en of dit contract een leemte laat die moet worden aangevuld, niet worden beantwoord op grond van alleen maar een taalkundige uitleg van de bepalingen van dat contract. Tevens is van belang de uitleg die partijen in de gegeven omstandigheden over en weer redelijkerwijs aan elkaars verklaringen en gedragingen mochten toekennen en hetgeen zij redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten (het zogenaamde Haviltexcriterium). Dit geldt ook voor polisvoorwaarden.

Nu ik aanneem dat bij de totstandkoming van de verzekering niet over de polisvoorwaarden is gesproken of onderhandeld, betekent dat dat een gemeenschappelijke partijbedoeling niet achterhaald kan worden en is de uitleg daarvan met name afhankelijk van objectieve factoren zoals de bewoordingen waarin de desbetreffende bepaling is gesteld, gelezen in het licht van de polisvoorwaarden als geheel. Het komt bij de uitleg van de polisvoorwaarden derhalve aan op de betekenis die redelijke personen aan de desbetreffende bepalingen zouden hebben toegekend.

U lijkt met uw redenering het gelijk aan u kant te hebben. Mogelijk is ook dat de polisbewoordingen de uitkering koppelen aan bijv. die ene gesloten reisverzekering, ongeacht het aantal verzekerden. Dat is een kwestie van AANDACHTIG lezen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag