Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij bewonen sinds een jaar een rijtjeshuis. Ons perceel is later uitgebreid aan de achterzijde met een extra stuk grond. Ook onze 2 buren hebben een extra stuk grond. Op het originele perceel geld recht van overpad "op de thans geldende wijze" volgens koopcontract. Dit is vastgelegd voordat de achtergelegen percelen werden aangekocht.

Begrijpelijker wijze is het feitelijke pad verplaatst naar de achtergrens van het nieuwe perceel. Het probleem is: het pad is niet heel breed <1m, maar omdat het hoekhuis, waar het pad achterlangs een bocht naar de straat maakt in de bocht een schuin stuk tuin heeft kan je hier goed door met fiets. Ook onze lange bakfiets (2.5m) kan hier goed door de bocht.
Nu zijn zij van voornemen een schuur op deze hoek te plaatsen. Hierdoor zou het niet meer mogelijk zijn om de bocht te maken. Kunnen wij hier bezwaar tegen maken?

De erfdienstbaarheid moet worden uitgeoefend op de wijze zoals staat vermeld in de akte, of hoe het laatste gebruik feitelijk is geweest. De tijd waarin wordt afgeweken van de afspraken - om te komen en te gaan met de fiets- voor om te komen en te gaan met een bakfiets -is wel van belang en ook of het gebruik in de toekomst nog noodzakelijk is. Ik denk daarom niet dat u een verbod tot verbouwing van een schuur kunt afdwingen, wel dat dit wellicht op een later moment gebeurt. Dit heeft te maken met de belangenafweging tussen uw beiden, het feit dat gewone fietsen nog wel erdoor kunnen, en dat u in de toekomst geen belang meer heeft de erfdienstbaarheid op die manier te blijven gebruiken. ( met een bakfiets)

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag