Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij bewonen een hoekwoning van een rijtjesblok. Tussen 'ons' woonblok en het naastgelegen blok loopt een gemeenschappelijk pad. Volgens kadastrale tekening onze grond maar ik kan verder in geen enkel document/koopakte of anders iets terugvinden 'recht van overpad' of anders.

Eerste vraag: waar is dit beschreven/kan ik dit vinden of opvragen (op het opgevraagde 'maatvoeringsrapport' kadaster wordt het mij ook niet duidelijk)?

Een van de gebruikers heeft last van dat de tegels enigszins ongelijk liggen (mogelijke oorzaak: een andere gebruiker rijdt er met zware motor over).

Tweede vraag: wie is verantwoordelijk voor onderhoud/kosten? Ik ben eigenaar maar maak 100% geen gebruik van pad. Aanliggende andere blok/hoekwoning idem. Alleen de twee middelste bewoners (klager en motorrijder) gebruiken het pad.

Geachte heer, mevrouw,

In de koopakte maar ook in de registers van het kadaster staat vermeld of en zo ja wie er "recht van overpad heeft" en wie de eigenaar is van het betreffende pad.

Degene die het recht van overpad heeft, heeft het recht het pad zelf te onderhouden. Hij mag het bijvoorbeeld bestraten, zodat hij er makkelijker overheen kan lopen. Dit doet hij dan wel op eigen kosten. Omgekeerd kan de eigenaar van de grond verlangen dat het pad, voor zover nodig, goed wordt onderhouden. Ook kan de eigenaar een periodieke vergoeding vragen voor gebruik van het pad, mits dit in de vestigingsakte is vastgelegd.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reageren. Maar ik doorzoek de gegevens van het kadaster al, heb een maatvoeringsrapport opgevraagd maar daarin wordt alleen duidelijk wat 'mijn' grond is maar het geeft verder geen duidelijkheid op welk stuk het recht van overpad rust. Welk register moet ik be- of opvragen?


In de originele eigendomsakte staan de gegevens inzake recht van overpad.
De akte heeft u zelf als eigenaar maar kan ook opgevraagd worden bij het kadaster.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik kan niks vinden in onze koopakte....maar vraag me af of deze wel compleet is (vraag zo een exemplaar aan bij het kadaster', heb ze ook al bevraagd hoe om te gaan met hun maatvoeringsrapport, in werkelijkheid staan de huizenblokken dichter bij elkaar dan in het rapport...). Dit omdat bij een buurman wel duidelijk zijn recht op overpad beschreven staat. Maar als ik u goed begrijp dan zijn de 'gebruikers' van het pad zelf verantwoordelijk voor het onderhoud?


In de koopakte moet alles duidelijk staan. Als in de koopakte niets is vermeld dan is er geen recht van overpad.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb inmiddels onze koopakte ontvangen maar, zonde van het geld, het is gelijk aan wat ik hier al had en er wordt helemaal nergens verwezen naar het recht van overpad of iets wat daarop lijkt. Bijzonder aangezien dit klaarblijkelijk in de koopakte van mijn buurman wel beschreven staat en er toch duidelijk een gemeenschappelijk pad tussen de twee huizenblokken is aangelegd en het door mij opgevraagde maatvoeringsrapport van het kadaster duidelijk aangeeft dat dit onze grond is.....

Vraag, wat te doen, heb nu zaken opgevraagd die het vooralsnog alleen maar onduidelijker gemaakt hebben (naast de uitgegeven € .....).


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag