Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wiens verantwoordelijkheid verkeerd invullen adres?

Mijn dochter heeft een bestelling geplaatst bij een webshop. Daarbij is ze vergeten het huisnummer in te vullen. Vervolgens is de bestelling nooit bij haar afgeleverd. De verkoper beroept zich op de algemene voorwaarden waarin staat dat het risico van een fout adres bij de koper ligt. Het gaat hier om een brievenbuspakket zonder track en trace.

De algemene voorwaarden vermelden het volgende:

"xxx levert de Producten op het door jou bij de bestelling opgegeven verzend- of leveringsadres. Koper is zelf verantwoordelijk voor het invullen van het juiste leveringsadres. Indien deze onjuist wordt ingevoerd ligt dit bij Koper en moet Koper zelf contact op nemen met de desbetreffende verzend service. De Producten worden geacht te zijn geleverd wanneer ze door of namens jou op het afleveradres worden aanvaard."

Heeft de verkoper geen controleplicht of kunnen ze die zomaar van zich afschrijven middels deze algemene voorwaarden? Ik zou dit terecht vinden bij een verkeerd adres (hoe moet de verkoper dat immers controleren), maar niet bij een onvolledig adres.

De reactie van de webshop is (o.a.):

"U dochter heeft ongelukkig een fout in adressering gemaakt. Helaas is dat niet onze verantwoordelijkheid en met de veelheid aan orders kunnen wij dat ook niet controleren. Als het ons wat opgevallen (en in dit geval mij was opgevallen, aangezien ik verantwoordelijk ben voor het versturen) had ik absoluut contact opgenomen. Maar dat is dus niet het geval geweest. En daarmee ongelukkigerwijs uw verantwoordelijkheid."

Het gaat in dit geval niet om veel geld, maar wel om hoe deze webshopeigenaar met zijn klanten omgaat. Het is immers duidelijk dat hier geen kwaadwillendheid van onze zijde in het spel is. Als ze hier coulant mee omgegaan waren hadden ze waarschijnlijk een klant die meerdere keren terug zou komen. Wie is er verantwoordelijk voor het onvolledig invullen van een verzendadres bij een webshop?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag