Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie verantwoordelijk voor vocht woonkamervloer sociale huurwoning?

Afgelopen donderdagmiddag heb ik mijn oude vinyl verwijderd, omdat er de dag erna een nieuwe vinylvloer zou worden gelegd.
Het betreft de vloer van de woonkamer en keuken van mijn eengezinshuis (op de begane grond).
Tot mijn schrik rook ik een enorme muffe stank en zag ik wolkjes fijnstof of iets dergelijks onder het oude vinyl vandaan komen. Ik en mijn vriend voelden ons allebei benauwd op de longen worden. De onderlaag van het oude vinyl was vochtig en verkleurd. Ook de betonnen vloer was op veel delen vochtig en verkleurd.
Ik heb direct de woningbouw gebeld. De opzichter is de dag daarna, op vrijdagochtend meteen komen kijken en meten. Volgens de opzichter was de vloer niet te vochtig (waarde 60) en zag hij slechts twee kleine plekjes op het beton waar wat schimmel zat. Het advies was om geen vinyl meer neer te leggen want dat was volgens hem de oorzaak. Daarnaast moest ik de twee schimmelplekjes behandelen met anti schimmel spray.
De opzichter zou ons dezelfde dag nog terugbellen om te vertellen wat er onder de betonnen vloer zat. Dit is niet gebeurd.
Even later op dezelfde ochtend kwamen de tapijtmannen. Zij hebben gemeten en volgens hen was het vochtgehalte te hoog op meerdere plekken (2.5-3.4% gemiddelde waarde). Hij gaf een dringend advies om of de woningbouw of een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om de schimmel en het vocht te bestrijden. De nieuwe vloer is niet gelegd.

Ik heb navraag in de buurt gedaan en het schijnt dat het beton direct op het zand is gestort. Wij hebben geen kruipruimte. Woning is van 1948.
Weet u wat ik het beste kan doen?
Wie is er aansprakelijk, wie moet de schimmel en het vochtprobleem bestrijden?

Ik begrijp dat dit een zorgelijke situatie voor u is. Vocht- en schimmelproblemen in een huis kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken en het is belangrijk dat deze zo snel mogelijk worden aangepakt.

Het is in beginsel de taak van de verhuurder om gebreken aan de woning te verhelpen. Dit is bepaald in artikel 7:206 van het Burgerlijk Wetboek. Echter, de verhuurder is pas verplicht om actie te ondernemen na een duidelijk verzoek van de huurder hiertoe. Dit is gebaseerd op artikel 7:207 van het Burgerlijk Wetboek. Heb je de woningbouw vereniging hier al officieel over geïnformeerd en om herstel gevraagd?

Het is ook belangrijk op te merken dat de verhuurder aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die de huurder lijdt als gevolg van gebreken aan de woning. Dit is gebaseerd op artikel 7:208 van het Burgerlijk Wetboek. Jouw gestrande vloervervanging zou mogelijk onder deze schade kunnen vallen.

Mocht de verhuurder ondanks jouw duidelijke verzoeken niet actie ondernemen, dan zijn er nog een aantal stappen die je kunt ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Huurcommissie gaan om een procedure te starten. Ook kan je de huur 'onder voorwaarde' opschorten totdat het gebrek is verholpen. Dit houdt in dat je de huur tijdelijk niet betaalt totdat het probleem is opgelost. Het is raadzaam om hierover juridisch advies in te winnen voordat je deze stappen onderneemt.

Dit is uiteraard slechts een eerste algemeen advies op basis van de informatie die je hebt gegeven. Het zou nuttig kunnen zijn om dit probleem met een jurist of advocaat te bespreken om je van specifiek juridisch advies te voorzien op basis van de details van je situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste student rechten,

Onwijs bedankt voor uw heldere uitleg. Ik had inmiddels van ons wijkcentrum ook het advies gekregen om eerst een officiële klacht in te dienen. Dit heb ik dan ook gedaan met behulp van een voorbeeldbrief van het juridisch loket.
Als antwoord kreeg ik een vaag mailtje dat ze misschien nog met de aannemer wilden komen kijken. Daarop heb ik duidelijk laten weten dat ik niks heb aan een misschien.

Gelukkig is de opzichter afgelopen dinsdag dan toch met de aannemer komen kijken en de conclusie was deze keer niet: "koop maar een antischimmelspray van de action." Nee, deze keer is de conclusie:
het afwateringsstelsel is lek en te oud gebleken. Het moet in zijn geheel vervangen worden. In de huiskamer keuken en wc moet de vloer opengebroken worden en de badkamer moet ook helemaal vervangen omdat deze ook lek is, zowel in de vloer als in de wand waar de waterleiding zit.

Nu is het even afwachten op een datum en hoelang de werkzaamheden gaan duren. En dan is het weer uitzoeken wie er verantwoordelijk is voor de kosten van de nieuwe vloerbedekking en ook de schade die de werkzaamheden veroorzaakt. Zo moeten de muren weer opnieuw geschilderd worden.
Weet u misschien of dat voor de woningbouw is of dat dit voor mijn eigen inboedelverzekering is?

Nogmaals dank voor uw antwoord en succes met uw studie!
Vriendelijke groet,
Sanne van Diesen


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag