Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie verantwoordelijk voor onderhoud mandelige schoorsteen?

Ik heb in huis een lekkage bij de schoorsteen, echter is de lekkage al eerder aanwezig geweest en hebben wij toen het advies van de dakdekker gekregen om het geheel te delen met de buren, onze buren hadden toen gekozen om dat niet te doen. Dat was in 2020, dus hebben we toen allen onze helft laten repareren met nieuw lood en voegwerk.
Nu na ruim 3 jaar lekt het bij ons weer heel erg en hebben we weer een dakdekker ingeschakeld, en volgens de dakdekker moet de schoorsteen in zijn geheel nieuwe voegen, nieuw loodwerk hebben en geïmpregneerd worden, alleen zo kan hij de garantie geven dat het niet meer gaat lekken bij ons. Hij geeft aan dat de schoorsteen namelijk net een grote spons is, en dat vocht zo via hun kant zo naar ons kan lopen en dat de helft repareren dus geen zin heeft en het probleem dan als nog weer bij ons terug komt.
Onze buren hebben echter geen lekkage en die staan ook niet open om hier aan mee te werken. Nu weet ik dat ons huis uit 1980 komt en dat een schoorsteen na ca. 40 jaar dit onderhoud nodig heeft. Kan ik nu mijn buren verplichten om aan dit onderhoud mee te betalen, ook als bij hun geen lekkage aanwezig is?
En als we de helft laten maken en er komt bij hun daarna een lekkage, zijn wij dan verantwoordelijk voor hun kant?

Vanuit juridisch oogpunt is een mandelige schoorsteen een gezamenlijke eigendom van de eigenaren van de aangrenzende panden. Dit houdt in dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en de kosten hiervan over het algemeen worden gedeeld tussen de betrokken eigenaren. U kunt uw buren mogelijk aanspreken op deze gedeelde verantwoordelijkheid en hen verzoeken bij te dragen aan de kosten van het onderhoud.

Echter, in deze specifieke situatie waar uw buren aangeven dat zij geen lekkage hebben en daardoor niet bereid zijn hieraan mee te werken, kan het lastig zijn. Hoewel de wet hier niet specifiek advies over geeft, kan het raadzaam zijn om een gerechtelijke procedure te starten om een bijdrage van de buren af te dwingen. Een rechter zal dan beslissen op basis van alle beschikbare informatie.

Mocht er zich na de reparatie een lekkage voordoen aan de kant van de buren, dan zou het in principe niet uw verantwoordelijkheid moeten zijn, tenzij duidelijk kan worden aangetoond dat de lekkage is veroorzaakt door de reparatie.

Het is mogelijk dat er in de splitsingsakte, indien aanwezig, of in lokale verordeningen specifieke regels zijn rondom het onderhoud van mandelige schoorstenen. Het is raadzaam om deze documenten te controleren als ze beschikbaar zijn.

Omdat dit een complexe juridische situatie kan zijn, raad ik aan om contact op te nemen met een advocaat of gerechtsdeurwaarder om u verder te adviseren op dit gebied, vooral als u overweegt om een rechtszaak te starten.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag