Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie verantwoordelijk voor mandelige zaken?

Ik heb in huis een lekkage via mijn schoorsteen die ik deel met de buren. Ik maak geen gebruik van de schoorsteen. De buren hebben een houtkachel erop aangesloten die in koudere periodes 3 à 4 x /week wordt gestookt.
Omdat de schoorsteen mandelig is, heb ik een offerte aan de buren voorgesteld waarin de werkzaamheden zijn opgenomen om de oorzaak te verhelpen. Ook zijn additionele werkzaamheden opgenomen die niets met de lekkage te maken hebben.
De buren maken de hoogte van het bedrag dat zij willen bijdragen afhankelijk van het feit of ik wil bijdragen aan de overige werkzaamheden. Volgens mij klopt dat niet.
De aannemer sluit schade aan de zonnepanelen van de buren uit.
Ben ik nu verantwoordelijk voor de eventuele schade die aannemer veroorzaakt aan de panelen van de buren?

In de situatie die je beschrijft, komt er een aantal verschillende juridische aspecten naar voren.

Allereerst is er sprake van een mandelige zaak, in dit geval de schoorsteen. Deze is gezamenlijk eigendom van jou en je buren. Mandelig betekent volgens de wet dat je alle kosten die nodig zijn voor het onderhoud en de instandhouding van de zaak samen moeten delen. Dit geldt in principe alleen voor noodzakelijke reparaties, niet voor extra toevoegingen of optimalisaties.

Als het gaat om de lekkage die veroorzaakt wordt door de schoorsteen, is het van belang om vast te stellen of dit komt door normale slijtage of veroudering, of dat het veroorzaakt is door het gebruik van de buren. In het geval van normale slijtage of veroudering, zijn de kosten voor reparatie gemeenschappelijk. Als de lekkage echter het gevolg is van het stoken van de houtkachel, zouden de buren mogelijk aansprakelijk kunnen zijn voor het volledige bedrag van de reparatie.

Voor wat betreft de mogelijke schade aan de zonnepanelen van de buren, die kan ontstaan door werkzaamheden aan de schoorsteen, zou dit mogelijk onder de verantwoordelijkheid van de aannemer kunnen vallen. Het is echter wel belangrijk om goede afspraken te maken over de aansprakelijkheid voor eventuele schade. Wellicht kan je overwegen om bijvoorbeeld een clausule in het contract op te nemen waarin staat dat de aannemer aansprakelijk is voor eventuele schade die door zijn toedoen ontstaat.

Tot slot is het, gezien de complexiteit van dit soort zaken, aan te raden om een gespecialiseerde jurist of advocaat in te schakelen om je belangen te behartigen. Ook kan deze eventueel bemiddelen tussen jou en je buren om tot een goede oplossing te komen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag