Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wie verantwoordelijk teveel betaalde salaris?

Ik maak al een lange tijd gebruik van ouderschapsverlof. Dit heb ik over de jaren meermaals aangepast via mijn werkgever. Omdat ik 2 kinderen heb ging dat een behoorlijke tijd mee.
Mei dit jaar kwam ik er per toeval achter dat mijn recht op ouderschapsverlof al was verlopen in September 2020 en dat mijn werkgever sinds die tijd me voor voltijd uitbetaald ondanks dat ik wekelijks mijn uren verantwoord en daar netjes invul dat ik ouderschapsverlof gebruik.
Mijn werkgever zei me dat dit mijn verantwoordelijkheid is en ik het bedrag dat teveel is betaald moet terug betalen dmv bonus / overuren oid.
Omdat mijn contract geen overuren betaald vervalt deze mogelijkheid voor mij.
Toen ik aangaf dat ik in het verleden een seintje kreeg van salaris administratie als er iets aan de hand was met het ouderschapsverlof (dit is me over de jaren een aantal keer gebeurd) werd me verteld dat dit coulance was en dat men daarmee was gestopt.
Ik heb geen enkel signaal gekregen dat mijn contract was veranderd, ouderschapsverlof op was. Wel heb ik verzuimd de verandering in salaris op te merken. Ook is er bij aanvang van mijn laatste periode ouderschapsverlof een email aan me verstuurd met bevestiging waarin in de attachment ook de einddatum stond vermeld. Deze heb ik tot mijn spijt nooit gezien.
Behalve deze brief was er voor mij geen manier om te verifiëren hoeveel ouderschapsverlof ik nog had. Mijn fout was dat ik ervan uitging dat HR / Salaris administratie mij een seintje zou geven als het zou veranderen.
Ik ben van mening dat er zoiets is als een redelijke termijn en vind het niet mijn verantwoordelijkheid dat dit 2 jaar lang is doorgegaan.
Wat zijn mijn rechten / plichten in dit geval?

Als ik het goed begrijp heeft u al 2 jaar lang voltijd betaald gekregen maar deeltijd gewerkt en nu wil uw werkgever het teveel betaalde terugvorderen. In de basis is het de verantwoordelijkheid van werkgever om een deugdelijke administratie te voeren. Dat lijkt nu niet het geval te zijn, want u kon 2 jaar lang minder werken en toch volledig betaald krijgen.
Werkgever kan wel met u in gesprek gaan over de redelijkheid van het teveel betaalde salaris en een redelijke terugbetaling met elkaar overeen komen.
Het lijkt mij in een dergelijke situatie goed om hierover verder met elkaar te spreken en hulp in te schakelen zodat u niet wordt verplicht tot zaken die niet redelijk zijn. U kunt vrijblijvend contact opnemen met mij via boksjuristen.nl.
Succes in ieder geval.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag