Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wie regelt overlijden bij afwezigheid familie?

Een 76-jarige dame woont sinds een half jaar in een verpleeghuis. Het gaat niet goed met haar. Ze heeft al jaren geen contact met haar kinderen, ook adressen zijn niet bekend. Op het moment zijn er 4 kennissen ( waaronder ik ), die een beetje voor haar zorgen.
De kans is redelijk groot dat ze binnenkort overlijdt. Voor zover we weten is er geen testament, en ook geen bewindvoerder of dergelijke om haar zaken te regelen. Wat kunnen we doen om alles goed te laten verlopen ?
PS. postcode hieronder is van de betreffende dame.

De gemeente informeren. Die zorgt voor een eenvoudige begrafenis. Dit op grond van de wet op de lijkbezorging.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedenavond
Het antwoord hierboven was niet helemaal waar ik op hoopte, maar ik ben waarschijnlijk niet duidelijk genoeg geweest.
Er is een uitvaartverzekering en er is een bankrekening met voldoende geld om een begrafenis te betalen.
Maar wie mag dit regelen als er geen gemachtigde is ? Is er bv een aanspreekpunt bij de gemeente die hier raad in kan geven?
Met vriendelijke groet, B. Marsen


Na overlijden kunt u bij het CTR (Centraal Testamenten register, te vinden via internet) opvragen of de desbetreffende mevrouw een testament heeft gemaakt en bij welke notaris dat berust. Dan die notaris verwittigen. Als er geen testament is moet uitgezocht worden wie de erfgenamen zijn aan de hand van de Burgerlijke Stand en het bevolkingsregister. Daarvoor zou u een willekeurige notaris kunnen inschakelen en aan hem vragen of hij daartoe bereid is. Let wel op de kosten, er moet wel voldoende fonds zijn in de nalatenschap van deze mevrouw om de eerste kosten van de notaris te kunnen betalen.

Beoordeel dit antwoord:

En, is het wat om dit met mevrouw te bespreken en haar in overweging te geven om alsnog (of opnieuw) een testament te maken. Daarin kunnen dan de dingen geregeld worden die aandacht nodig hebben.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag