Wonen, Buren
Particulier
Wie moet de stroomrekening betalen?
Ik heb een fietsenschuurtje onder mijn woning , die ik samen deel met mijn buurvrouw.
Sinds juni 2023 heb ik ineens een hoge energie rekening, van 40 naar 327 euro in de maand.
Dit bijna 5 maanden lang.
Nu ben ik er achter gekomen , dat mijn huurbazin in dit schuurtje een klein kacheltje heeft hangen om in de winter het bevriezen van de buizen tegen te gaan.
Dit kacheltje heeft bijna 5 maanden lang op vol vermogen gestaan en nu blijkt dat de stekker in mijn meterkast zit.
Of de kachel op hol is geslagen of dat mijn buurvrouw er per ongeluk met de schouder tegenaan is gekomen ( haar spullen staan er onder ), ik weet het niet.
ik heb nu al .1000 euro meer betaald dan vorig jaar/
Wie moet hier nu de rekening voor betalen?
Het is toch ook raar dat ik de stroom voor haar kachel betaal, zonder dat ik dit wist.
Volgens de Nederlandse wet moet een verhuurder zorgen voor een deugdelijke woning, wat betekent dat de woning aan bepaalde minimale eisen moet voldoen.
In jouw geval zou het erop kunnen neerkomen of het redelijk is dat jij als huurder opdraait voor de kosten van de verwarming van het fietsenschuurtje. Als het niet in je huurovereenkomst is opgenomen dat je verantwoordelijk bent voor deze kosten, kan het zijn dat de kosten die je hebt gemaakt niet voor jouw rekening behoren te komen.
De kosten van gas, water en licht (\"Nutsvoorzieningen\") zijn normaal gesproken voor rekening van de huurder, tenzij anders overeengekomen in het huurcontract. Als de kachel echter buiten jouw weten om en zonder jouw toestemming op jouw aansluiting is aangesloten, dan zou je kunnen beargumenteren dat deze kosten niet voor jouw rekening zouden moeten komen.
In deze situatie is het in ieder geval raadzaam om je huurovereenkomst erbij te pakken en precies te kijken wat er is afgesproken over de verdeling van de kosten van de nutsvoorzieningen. Als de overeenkomst hierover niets vermeldt of als je niet zeker weet hoe je de overeenkomst moet interpreteren, dan zou je juridisch advies kunnen inwinnen bij een advocaat of gespecialiseerde jurist.
Daarnaast zou je ook het gesprek kunnen aangaan met je verhuurder om tot een oplossing te komen. Mogelijk kunnen jullie samen tot een regeling komen waarbij de kosten gecompenseerd worden. Het is in ieder geval belangrijk dat je het probleem kenbaar maakt aan je verhuurder en je rechten als huurder kent.
Het is belangrijk om te onthouden dat dit advies slechts informatief is en niet moet worden beschouwd als juridisch advies. Aarzel niet om verdere professionele hulp in te schakelen als je nog vragen hebt.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij hiervan kunnen leren.