Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wie moet de kosten voor extra te betalen belasting dekken door nalatigheid van de boekhouder?

Ik ben werkzaam als zowel zzp-er als maat in een maatschap. Enkele jaren geleden heb ik mijn eenmanszaak om laten zetten naar een BV. Na deze omzetting zou ik via de BV als zowel zzp-er als maat in de maatschap functioneren. Recentelijk is echter geconstateerd dat ik niet via de BV, maar als persoon maat ben in de maatschap. Hierdoor moet mijn aandeel in het resultaat van de maatschap in de inkomstenbelastingaangifte opgenomen worden in plaats van de VPB aangifte. Doordat mijn aandeel in de maatschap in de IB aangifte wordt opgenomen in plaats van de VPB aangifte, ben ik meer belasting verschuldigd terwijl dit niet door mijn toedoen is. Wie moet de kosten dragen voor de extra te betalen belasting?

Juridisch gezien is het je eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je je belastingaangiften correct invult. Het is belangrijk om op te merken dat de boekhouder je slechts assisteert en adviseert bij het invullen van de belastingaangiften, terwijl jij zelf verantwoordelijk blijft voor de uiteindelijke aangifte.

Echter, als er sprake is van een beroepsfout van de boekhouder, is het mogelijk dat hij of zij aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die hierdoor is ontstaan. Je zou kunnen proberen de extra belastingkosten te verhalen op je boekhouder als je kan aantonen dat hij of zij nalatig is geweest en deze nalatigheid heeft geleid tot de extra kosten.

Je moet echter rekening houden met de algemene voorwaarden van de overeenkomst met je boekhouder, aangezien deze voorwaarden vaak clausules bevatten die de aansprakelijkheid van de boekhouder beperken.

Ook is het belangrijk om te noteren dat je wellicht onder bepaalde omstandigheden een verzoek om vermindering van de belasting op grond van de aanwezigheid van \"onredelijke lasten\" aan de belastingdienst kan richten.

Nogmaals, dit zijn complexe zaken en het is absoluut noodzakelijk professioneel juridisch advies in te winnen om volledig te begrijpen wat je mogelijkheden en rechten in deze situatie zijn.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag