Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie is verantwoordelijk voor zijn/haar brievenbus?

Wij wonen naast een soort hofje, in een doodlopend straatje, onderaan een dijk.
Nu hebben alle buren die achterin het hofje hiernaast wonen hun brievenbus aan onze schutting hangen. (Van 3 huizen) Ze zeggen dat dit moet omdat hun woningen alleen bereikbaar zijn via recht van overpad, ze wonen meer dan 10m van de openbare weg. Nu hebben wij hier nooit een probleem van gemaakt, echter hebben wij nu stormschade aan de schutting en verwachten de buren van 1 van de brievenbussen dat wij dit oplossen voor de brievenbus. Ik vind dit nogal krom, het lijkt me dat die brievenbus hun verantwoordelijkheid is of heb ik het mis?
De andere 2 hangen aan een ander schuttingdeel, dit deel heeft wel de storm overleefd en deze hangen dus nog, wij demonteren de omgewaaide brievenbus en zetten de bus van het omgewaaide deel op de grond bij de andere voor nu.
Echter willen wij de schutting gaan veranderen/vernieuwen en zouden we liever geen brievenbussen aan onze nieuwe schutting meer willen. Zijn wij de buren überhaupt iets verplicht in deze, kunnen zij van ons eisen dat hun brievenbussen daar moeten blijven? Er grenst aan het deel waar het over gaat openbare weg en weg met recht van overpad, ze hangen aan de voorste delen van onze schutting.
Alvast hartelijk dank!

Als deze woningen niet via de openbare weg bereikbaar zijn, dan is er geen sprake van een erfdienstbaarheid maar een noodweg. Die kan niet worden opgeheven. Voor wat betreft de brievenbussen is er erfdienstbaarheid ontstaan en zal de gerechtigde op zijn kosten moeten onderhouden of herstellen, niet u. Kunnen de brievenbussen ergens anders op uw terrein, dan kunt u dat aanwijzen, of wellicht kan de erfdienstbaarheid worden opgeheven.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag