Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie is verantwoordelijk voor reparatie gemeenschappelijke riool?

Op één en dezelfde gemeentelijke rioolaansluiting zitten de volgende riool/hemelwater afvoeren aangesloten:
- Eigen vuilwater en eigen hemelafvoer
- Vuilwater en hemelafvoer van buren links
- Hemelwater afvoer van buren rechts.
Deze gemeenschappelijke rioolafvoer loopt via mijn erf.
Er ontstaat een verstopping nabij de gemeentelijke rioolaansluiting en alle betrokken afvoeren komen op dit punt terecht.
De buren welke alleen hemelwaterafvoer lozen op deze rioolaansluiting willen niet meedoen in het betalen van de reparatie kosten.
Hun argument: Ik heb geen last gehad van die verstopping en zal die ook niet krijgen daar het water nooit zo hoog zal komen dat mijn dakgoot overstroomt.
Het feit dat zijn dakgoot niet overstroomt is te verklaren met de natuurkundige wet van communicerende vaten. De dakgoot is niet het laagste punt in het rioolsysteem.

Nu de vraag: Wie is er verantwoordelijk voor de reparatie/onderhoudskosten van het gemeenschappelijk stuk riool?

In denk in de akte ( van koop) zal staan dat gerechtigden hun mandelige zaken in eigendom naar evenredigheid van gebruik en genot zullen onderhouden en bijdragen in de lasten. Het criterium dat uw buurman opwerpt is niet rechtsgeldig: hij heeft het gebruik en genot van afvoer. De andere gerechtigden kunnen de rechter verzoeken de erfdienstbaarheid op te heffen als zijn houding zo blijft.

Beoordeel dit antwoord:

aanvullend op uw antwoord /reactie: de erfdienstbaarheid wordt over en weer gegeven aan elkander van een mandelige zaak ( een leidingwerk) . Tenzij dat leidingwerk aan een persoon toebehoort en deze persoon aan de anderen erfdienstbaarheid van afwatering verleent.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag