Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie is verantwoordelijk voor de lekkage van ons dak als lijdend erf in een erfdienstbaarheid?

Ik heb een woning in Amsterdam, met een plat dak en als lijdend erf. Hier loopt een erfdienstbaarheid op van de buren, het heersende erf, door middel van een dakterras. Nu is er ernstige en tevens gevaarlijke lekkage van het dak in de meterkast van mijn woning. Wie draagt hiervoor de kosten van reparatie?

Deze situatie kan complex zijn en is sterk afhankelijk van wat er precies in de akte van erfdienstbaarheid staat. In het algemeen is het zo dat de eigenaar van het heersend erf (in dit geval de buren met het dakterras) de plicht heeft om de erfdienstbaarheid te onderhouden. Echter, de kosten van dit onderhoud kunnen volgens de wet op verschillende manieren verdeeld worden. Het kan zijn dat dit in de akte van erfdienstbaarheid staat vermeld.

Daarbij is het ook van belang of de lekkage het gevolg is van gebrek aan onderhoud, of dat er sprake is van slijtage. In het eerste geval zou de verantwoordelijkheid vaker bij de eigenaar van het heersend erf liggen, in het tweede geval zou deze verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het lijdend erf (in dit geval u) kunnen liggen.

Omdat de situatie complex kan zijn en er veel afhangt van specifieke details, kan het verstandig zijn om hier juridische hulp bij te zoeken. Een jurist of advocaat gespecialiseerd in erfrecht kan de akte van erfdienstbaarheid en de situatie beoordelen, en een advies geven over wie er verantwoordelijk is voor de kosten van de lekkage.
-----------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord, daar kom ik al een heel eind mee verder. Ik heb het koopcontract erbij gehaald waarin staat vermeld dat alle onderhoud en eventuele schade dat door het heersend erf wordt berokkend zal moeten worden vergoed aan het dienende erf. Ik kan hier een kopie van sturen. Deze week zal er worden gekeken door een onderhoudsbedrijf of de schade inderdaad is berokkend door het heersende erf (dakterras). Hierna kan ik meer in detail treden over de schade en de mogelijke verantwoordelijkheden van het heersende erf. Kan ik in contact komen met een jurist die gespecialiseerd in erfrecht?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag