Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wie is verantwoordelijk voor de kosten van meerwerk?

Wij hebben het afgelopen jaar ons huis laten verbouwen. We hebben hiervoor een aannemer in de hand genomen. De aannemer heeft een installatiebedrijf ingeschakeld voor de installatiewerkzaamheden. De kosten zijn in de loop van de verbouwing behoorlijk opgelopen. Er was geen offerte van de aannemer, wel van de installateur maar die hebben wij nooit gezien. Dat viel onder de verantwoordelijkheid van de aannemer. Op een gegeven moment hebben we een gesprek met de aannemer gehad. We hebben aangegeven dat de bodem in zicht was. We hebben ons budget genoemd en aan hem gevraagd wat hij hier nog voor kon doen. Daarbij hebben we ook gevraagd of we goed zaten met een schatting van de laatste kosten van de installatiewerkzaamheden. Dit is toen positief beantwoord. Nu komt er een narekening met meerwerk van de installateur die 3 keer zo hoog is als de geschatte kosten. De aannemer heeft dit bedrag bij ons in rekening gebracht. We hebben tot nu toe alleen de kosten betaald die we verwacht hadden. De rest van het geld hebben we ook niet.
Nu is de vraag wie verantwoordelijk is voor deze kosten. In de mail die we naar de aannemer hebben gestuurd geeft de aannemer aan ook te zijn geschrokken van de rekening. Hij vindt dat het installatiebedrijf deze kosten eerder had moeten melden. In eerste instantie dachten wij dat we dan misschien een betalingsregeling konden treffen. Na er nog een week slecht van te hebben geslapen, bekruipt mij de vraag; moeten wij deze kosten wel betalen. Onderstaande informatie heb ik gevonden: In de wet staat wanneer de aannemer aanspraak kan maken op betaling van meerwerk. Dit kan alleen als de aannemer de opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de prijsverhoging die hiervan het gevolg is. De opdrachtgever moet dus de gelegenheid krijgen om te beslissen of hij het meerwerk - ondanks de hogere prijs - door de aannemer wil laten uitvoeren. Uitzondering hierop is als de opdrachtgever de noodzaak van de prijsverhoging uit zichzelf had moeten begrijpen. Dit zal eerder aan de orde zijn bij een toevoeging die de opdrachtgever wil dan bij een wijziging. Als de opdrachtgever de noodzaak van de prijsverhoging uit zichzelf had moeten begrijpen, bestaat er dus geen waarschuwingsplicht van de aannemer.
Nu is de vraag; wie is in deze de aannemer en wie de opdrachtgever? Kunnen wij gezien worden als opdrachtgeven van het installatiewerk of is de aannemer in deze de opdrachtgever?
Wij zijn meerdere malen het gesprek aangegaan met de vraag hoe we er financieel voor stonden? Er waren al veel extra kosten geweest en daar hebben wij akkoord op gegeven. We kregen steeds een factuur en de aannemer heeft mondeling aangegeven dat we dan op dat moment 'bij' waren met alles wat al gedaan en geleverd was. En dan nu een forse eindafrekening voor het meerwerk.
Het zou fijn zijn als iemand met ons meedenkt.

Het is een ingewikkelde situatie en ik begrijp de verwarring. In het algemeen gesproken kunt u als opdrachtgever van de aannemer worden beschouwd. De aannemer heeft vervolgens de installateur ingehuurd en zou in die zin als opdrachtgever van de installateur kunnen worden gezien.

Het komt er bij dit soort vraagstukken vaak op aan wanneer en hoe er over het meerwerk is gecommuniceerd. De aannemer had u tijdig moeten informeren over de financiƫle gevolgen van het meerwerk. Als dat niet is gebeurd en u kon ook niet op een andere manier weten dat er meer kosten aan zouden komen, dan kunt u mogelijk betogen dat u deze kosten niet hoeft te dragen.

Omdat u al gesprekken met de aannemer heeft gehad over het budget en de aannemer vervolgens positief reageerde op uw schatting van de kosten, lijkt het erop dat u niet op de hoogte was van deze aanzienlijke prijsverhoging. Dit zou in uw voordeel kunnen werken.

Het is van belang om erop te wijzen dat dit slechts een algemeen advies is. In uw geval is het verstandig een jurist of advocaat te raadplegen voor een meer gedetailleerd en persoonlijk advies.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag