Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wie is nu feitelijk aansprakelijk, het bestuur of de tuinman?

Wij hebben een tuinman opdracht gegeven om onze tuin opnieuw in te richten. Dit is de tuin van onze recreatiewoning, wat op een bospark staat. Dit bospark heeft een halfverharde weg, wat recent is vernieuwd. Bij de tuinman hebben we meerdere malen aangegeven dat hij voorzichtig met dit pad om moet gaan en dat het net vernieuwd is. Na afronding van de werkzaamheden bleek dat het bospad toch beschadigd is. Het bestuur van de Vereniging van Kaveleigenaren heeft ons daarop aangesproken, maar (nog) niet aansprakelijk gesteld. Uiteraard hebben we ze doorverwezen naar de tuinman, maar ze blijven ons steeds erop aanspreken. De vraag is nu: wie is er nu aansprakelijk? En moeten wij steeds tussen het bestuur en de tuinman inzitten? Wat buiten onze tuin, door iemand anders is veroorzaakt, kan toch niet bij ons liggen? Graag uw advies met een juridische onderbouwing.

U bent de opdrachtgever dus u bent het aanspreekpunt voor het bestuur van de kaveleigenaren.

Beoordeel dit antwoord:

U en zowel de tuinman kunnen apart of tezamen aansprakelijk gesteld worden. U als opdrachtgever, de tuinman via het algemene artikel onrechtmatige daad. Maar doorgaans is het gemakkelijker de opdrachtgever aansprakelijk te stellen op grond van bijzondere onrechtmatige daad: de opdrachtgever (U)is aansprakelijk voor een onrechtmatige daad van zijn opdrachtnemer ( de tuinman)

Beoordeel dit antwoord:

U vroeg nog: zijn we ook aansprakelijk als de tuinman op weg naar de opdracht iemand aanrijdt? Nee want dat valt buiten het kader van de opdracht tuinwerkzaamheden. U kunt uw aansprakelijkheid tegenspreken maar daar is wel wat juridische kennis voor nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag