Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wie is er aansprakelijk voor het kapot laten vallen van een telefoon door de schrik van een voetbal?

De zoon (onder de 14jr) van een vriend van ons was aan het voetballen buiten school tijd op een schoolplein met zijn vriendjes. De jongen schoot de bal en deze kwam tegen een ander kind aan (dat niet aan het voetballen was) en deze liet van schrik de telefoon vallen, waardoor het scherm kapot ging. De ouders van dat kind houden nu de ouders van de jongen die de bal schoot (onze vrienden) verantwoordelijk voor de schade aan de telefoon.

De aansprakelijkheid in deze casus hangt af van een aantal factoren. De volgende overwegingen kunnen relevant zijn:

1. De leeftijd van de jongen die de bal schoot: In het Nederlandse recht, is een kind onder de leeftijd van 14 jaar niet aansprakelijk voor zijn of haar daden. In plaats daarvan zijn de ouders of verzorgers verantwoordelijk.

2. Of er sprake was van opzet of roekeloos gedrag: Als de jongen niet opzettelijk de bal richting het andere kind schoot en als het onwaarschijnlijk was dat het kind op dezelfde plek zou staan op het moment dat de bal geschopt werd, dan kan er worden betoogd dat er geen opzet of roekeloos gedrag plaatsvond. Dit kan de aansprakelijkheid beïnvloeden.

3. De omstandigheden van de locatie: Als de kinderen aan het voetballen waren op een schoolplein en het kind met de telefoon daar ook was, dan kan er worden betoogd dat het kind met de telefoon rekening had moeten houden met het risico van rondvliegende voetballen.

In dit geval zou je een jurist of advocaat kunnen overwegen om verder onderzoek te doen naar de specifieke omstandigheden en om advies te krijgen om te weten wat de beste stap verder is.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag