Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wie is aansprakelijk voor verborgen gebreken woning?

Op 29-04-22 ontvingen wij de sleutel van onze woning. We zijn druk begonnen met klussen en vanaf 26-08-22 wonen we er officieel. Naarmate de zomer voorbij ging en het weer verslechterde, verschenen er maar liefst 3 lekkages aan ons dak. Het blijkt dat de balk onder de dakgoot rot is aan beide zijden van de woning. Meerdere personen in onze omgeving zeggen dat dit verborgen gebreken zijn. Wij hebben de verkoper schriftelijk benaderd en de situatie uitgelegd. Hij is van mening dat hij hier niet aansprakelijk voor is, omdat hij beweert dat hij niks van de lekkages afwist. Ook benoemt hij dat wij een bouwkundige keuring hadden moeten laten doen. Dit hebben wij inderdaad niet gedaan, maar het blijft een heel gek feit dat we er 2 maanden wonen, het slecht weer wordt en er 3 lekkages tevoorschijn komen, waar de verkoper nooit iets van heeft gemerkt, die er 17 jaar heeft gewoond. Aan de rotheid van de balken te zien, zit de lekkage er al jaren. Dit voelt als een hele oneerlijke situatie. Onze vraag is, welke stappen kunnen we ondernemen en hoe sterk staan we wettelijk gezien?

Goedemiddag,

Helaas komt het vaak voor dat gebreken pas na het passeren worden opgemerkt. De regel is dat iedereen eigen schade draagt, tenzij er reden is om het op een ander te kunnen verhalen. De verkoper kan aansprakelijk worden gesteld, maar er dient wel aangetoond te worden dat de verkoper deze informatie achterwege heeft gelaten, terwijl hij het had horen te vermelden bij het verkopen van de woning. Het is niet altijd eenvoudig om dit te bewijzen.

De koper heeft een onderzoeksplicht, en de verkoper heeft ook een meldplicht. Alle omstandigheden spelen mee om te beoordelen of de verkoper aansprakelijk gesteld kan worden. Ook is het van belang om te beoordelen wat er in de koopovereenkomst is opgenomen, maar ook wat er onderling verder is afgesproken en wat de aard is van het gebrek. Doorgaans zou een deskundige naar moeten kijken om het goed te kunnen beoordelen. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak verder te bespreken.

Mvg,

Silvienne Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag