Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wie gevolmachtigd bij verdeling van erfenis?

Moeder 94 jaar is overleden, geen testament, geen koophuis, bescheiden vermogen uit een banktegoed. Moeder woonde in een verpleeghuis vanwege ernstige dementie, haar kamer is ontruimd, geen inboedel van bijzondere waarde. Moeder stond onder professioneel bewind vanwege haar dementie. Er zijn drie kinderen, vader is al eerder overleden, ook zonder testament. De bewindvoerder gaat de eindafrekening en verantwoording gereedmaken voor de Kantonrechter. Een verklaring van erfrecht is daartoe benodigd alsmede een volmacht wie van de erfgenamen de erfenis zal betalen aan de overige erfgenamen. Ik wil in deze die taak op mij gaan nemen. Echter broer is daarmee akkoord, zus niet. Zus pretendeert dat zij de verdeling wil uitbesteden aan een notaris. Voor mij een vreemde gewaarwording, daar ik nooit in het verleden iemand heb benadeeld en altijd eerlijk en transparant werk. Er geen ingewikkelde zaken zich zullen voordoen. De gehele erfenis wordt namelijk al beschreven en nu nog beheerd door de bewindvoerder. Het feit dat ik zelfs heb aangegeven een garantstelling aan zu te willen afgeven met een boetebeding doet haar standpunt niet wijzigen. Ze deelt mede naar de Kantonrechter te willen gaan, om de volmacht te blokkeren. Ik vermoed dat een Kantonrechter niet mee zal gaan in een onvoldoende gefundeerde inbreng waarom ik de verdeling niet zou mogen verrichten voor mijn zus en broer..
Maar dat zou natuurlijk anders kunnen zijn ? In ieder geval zou de verdeling van de erfenis hierdoor langdurig kunnen gaan stagneren, waardoor feitelijk ook schade ontstaat, wanneer zus de verdeling langdurig gaat weten op te houden. Mediation heeft geen zin in deze. Kortom ik wil graag de gevolmachtigde zijn, ook mijn broer stemt daarmee in.

verdelen moet je samen doen. als een van de erven niet akkoord gaat met benoeming van een van de andere erven tot gevolmachtigde kunt u dat niet afdwingen, hoe praktisch die oplossing ook kan zijn. Zou u zus kunnen instemmen met afwikkeling door de gewezen bewindvoerder? die weet van de hoed en de rand. En zou u in overweging kunnen nemen om akkoord te gaan met afwikkeling door een notaris conform de wens van uw zus? het alternatief als u er samen niet uitkomt is verdeling door de rechter. Om daar te komen moet u een advocaat inschakelen. Ook zonde van het geld en de moeite.
En wat valt er eigenlijk te verdelen? Wat spullen, wat sieraden, wat geld. Is daar een geschil over? Het beste en voordeligste is denkelijk om de wens van zus in te willigen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor Uw beantwoording. Ik lees echter uit uw antwoord, dat 2 nabestaanden zich nu moeten conformeren aan de derde, die dwars ligt. Met alle gevolgen van dien. Ik heb uiteraard al links en rechts navraag gedaan bij diverse notariaten en de afwikkeling varieert in kosten van 3 tot 6 duizend euro. Dat is nogal een verschil met het bedrag waarmede het ook zou kunnen, ca 300 euro via een notariaat online.


U hoeft zich niet te conformeren, mijn voorstel was van praktische aard. Als u er niet uitkomt zou u naar de rechter moeten. Dat is ook een dure grap. Afwikkelingskosten van 3K tot 6K in het notariaat verbaast me, net zo goed als de 300 via notariaat on line. Waar bestaat de erfenis eigenlijk uit en over welke bedragen gaat het? Als het alleen over geld gaat zie ik het probleem van de verdeling niet. Eventuele schulden betalen en het restant simpel door drie delen? en netjes de mogelijk verschuldigde erfbelasting betalen.
U kunt me er desgewenst over bellen, dat gaat sneller.

Beoordeel dit antwoord:

o ja: verklaring van erfrecht via verklaringvanerfrechtservice.nl is misschien de voordeligste oplossing.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer,
Dank voor de berichtjes.
Het gaat uitsluitend om de verdeling van circa 130.000 euro over drie personen, ieder een gelijk deel
De inkomstenbelasting 2022 voor mijn overleden moeder kan ik ook zelf ter hand nemen.
Ook mijn erbelasting kan ik zelf regelen met de belastingdienst.
En IDIN verificattie binnen de beveiligde bankomgeving, thuis vanaf de bank en tegen de geringere kosten.
Het zou allemaal niet zo lastig zijn. Voorts had ik zus verzekerd een schuldverklaring met boetebeding te willen schrijven mocht ik haar niet tijdig straks uitkeren.
Tja, ik zie het probleem niet. Maar zoals U aangeeft, je moet alledrie dezelfde kant opwillen.
Bij veel notarissen is er ook overigens een wachttijd van minimaal nog eens 1 maand. Op zich kan ik daar mee instemmen, niet zozeer met de diverse offertes die ik al heb opgevraagd. Die zijn edht hoog, de uitschieter van 6k was bij een notaris te Amsterdam.


Misschien moet uw zus eens langs bij een notaris om te vragen wat haar positie is. Of wellicht nog beter bij een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht (zie: www.vean.nl). Zoals ik het nu zie kan binnen een half uur de kwestie klip en klaar uit de doeken worden gedaan aan uw zus. Succes er mee.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer,
Hartelijk dank voor Uw bericht.
Ik zal zelf eens contact opnemen met Vean.
Indien toekomstig een en ander duidelijk geraakt, of wij er en op welke wijze uit zijn geraakt, zal ik dat hier nog posten.
Nogmaals voor nu veel dank !


Ik ben benieuwd naar de afloop. Veel succes.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag