Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wie draagt in een VvE de kosten van glasbewassing?

Wij wonen in een appartementsgebouw (uit 2001) van 5 verdiepingen hoog met 20 appartementen. Het modelreglement van 1992 is van toepassing. In onze splitsingsakte staat niets vermeld over glasbewassing. Statuten heeft onze VvE niet. In het HR staat niets over dit onderwerp.
Er zijn twee typen appartementen in ons gebouw. De zgn. hoek- en taartpuntappartementen.
Voor alle hoekappartementen (van 1ste t/m 5de verdieping) is in 2014 besloten de glasbewassing 2x per jaar door een schoonmaakbedrijf d.m.v. een hoogwerker te laten doen. Voor de taartpunten was deze optie niet mogelijk omdat de ramen van deze appartementen aan het water grenzen. Om de taartpunten tegemoet te komen, kregen zij de keuze om voor glasbewassing van de diensten van het schoonmaakbedrijf gebruik te maken, maar door wettelijke regelingen mocht glazenwassers niet uit het raam hangen om niet-draaiende delen van de taartpunten te reinigen. Toen is er voor de taartpunten een kleine 'windowrobot' aangeschaft waarmee de eigenaren van die appartementen hun ramen konden schoonmaken. De 'windowrobot' was niet zo goed als een echte glazenwasser en een aantal taartpunt-eigenaren heeft op eigen kosten de vaste delen draaiend laten maken en lapt nu zijn/haar eigen glas.
Nu wil het huidige bestuur de glasbewassing voor de hoekappartementen in de volgende ALV ter discussie stellen. Plan is om de hoekappartementen individueel voor de kosten van de glasbewassing te laten betalen omdat de taartpunten het voordeel van een 'gratis' glazenwasser niet hebben.
Kan het bestuur a. alle hoekappartementen dwingen aan dit plan mee te betalen?
b. Overgaan tot het in rekening brengen van de kosten voor glasbewassing aan individuele eigenaren?
c. Heeft het toenmalige bestuur juist gehandeld door de eigenaren van de taartpunten geen vergoeding te geven voor het draaiend maken van de vaste raamdelen zodat zij hun ramen kunnen wassen? Dit kostte toen €3000 per appartement. Met 10 taartpunt-appartementen komt dit op €30.000, een bedrag waar niet voor gereserveerd is.
Met vriendelijke groeten,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag